Vladivostok

Ruski mornari napustili Francusku bez Mistrala

Sci-Tech / Tehnologija | 18. 12. 2014. u 17:13 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski mornari napustili su francusku atlansku luku bez kontroverznog ratnog broda francuske proizvodnje u kome su trebali otploviti.

Francuska je prekinula isporuku broda Rusiji "do daljnjeg" prošlog mjeseca zbog sukoba u Ukrajini. Brod je bio dio najvećeg vojnog ugovora između jedne članice NATO-a i Kremlja potpisanog u 2009. godini.

Ruske akcije u Ukrajini primorale su rancusku vladu da ponovo razmotri ugovor vrijedan više od milijardu eura, čak i u slučaju da to znači da će morati platiti Rusiji odđtetu, prenosi AP.

Oko 400 ruskih mornara provelo je mjesece obučavajući se na ratnom brodu nosaču helikoptera iz klase Mistral nazvanom Vladivostok. Oni su boravili na ruskom briodu Smolni.

Smolni je počeo napuštati luku Saint-Nazaire u četvrtak, javio je fotoreporter AP-a koji je posmatrao odlazak.

Francuske vlasti i rusko veleposlanstvo nisu komentirali današnji odlazak broda.

Vladivostok je ostao u luci, prazan i neiskorišten, čekajući na odluku o njegovoj sudbini. Brod može prevoziti 700 vojnika, 16 helikoptera s topovnjačama i do 50 oklopnih vozila.

Mornari su se trebali ukrcati na brod do kraja studenog i otputovati prema Rusiji.

Predsjednik Francois Hollande izjavio je, međutim, u više navrata da se uvjeti nisu stekli za isporuku broda, uzimajući u obzir nastavak nasilja u Ukrajini. On još nije donio definitivnu odluku o ugovoru, vrijednom 1,2 milijardi eura.

Rusija je pristala da čeka do veljače na konačnu odluku, dok Francuska riskira da isplati više od milijarde eura zbog neispunjavanja ugovora, sudeći po vodećim francuskim i ruskim diplomatima.

Drugi brod francuske proizvodnje, ironično nazvan Sevastopolj po luci na Krimskom poluotoku, trebao je biti isporučen naredne godine i usidren je u luci Saint-Nazaire radi završnih radova.

Rusija je anektirala Krim od Ukrajine u ožujku.

Kopirati
Drag cursor here to close