JP Morgan Chase Bank

Ruski hakeri napadaju američke banke

Sci-Tech / Flash | 28. 08. 2014. u 08:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hakeri za koje se vjeruje da su iz Rusije početkom mjeseca su upali u kompjuterske sustave banke "JP Morgan Chase Bank" i još jedne američke banke, zbog čega je pokrenuta federalna istraga, objavili su danas američki mediji.

Agencija "Blumberg" je, citirajući dva izvora upoznata s istragom, navela da američki FBI ispituje slučaj kako bi utvrdio da li on predstavlja osvetu zbog sankcija SAD protiv Rusije, uvedenih zbog podrške službene Moskve proruskim snagama na istoku Ukrajine, prenijela je agencija AFP.

"Blumberg" i list "Wall Street Journal", koji je također izvijestio o hakiranju, ali nije naveo da iza toga stoje Rusi, objavili su kako nije poznato kakvu su štetu hakeri počinili, niti kakve su podatke možda ukrali.

Prema pisanju "Blumberga", hakeri su pokazali visok nivo vještina time što su probili nekoliko nivoa obrane kompjuterskog sustava "JP Morgana", "što je podvig za koji je više stručnjaka za sigurnost potvrdilo prelazi mogućnost običnih hakera", prenosi Tanjug.

Istražni organi, među kojima su i pripadnici američke Nacionalne sigurnosne agencije, provjeravaju da li je hakerski napad potekao iz Rusije ili istočne Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close