O sredstvima mas medija

Rusija: Mediji financirani iz inozemstva pod posebnom provjerom

Sci-Tech / Flash | 16. 07. 2012. u 16:53 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslanici iz redova vladajuće Jedinstvene Rusije namjeravaju da i medije, koji se financiraju iz inozemstva, svrstaju u grupu organizacija koje će biti podvrgnute posebnoj provjeri, piše u ponedjeljak moskovski dnevnik Izvestija.

Kako piše list pozivajući se na izjave dvojice poslanika iz ove stranke Vladimira Burmatova i Ilje Kostunova, već na jesen čitav niz medija koji posluju u Rusiji ali se financiraju iz inozemstva mogao bi dobiti "poseban status".

Radi se o dopunama zakona "O sredstvima masovnih medija" koje predviđaju napomenu koja se tiče "medija koji rade u interesu stranih država".

Mediji, koji u većini slučajeva funkcioniraju kao komercijalna pravna lica, ne potpadaju pod odredbe postojećeg zakona o nekomercijalnim organizacijama i stoga ne mogu da dobiju status "stranog agenta", ali mnogi od njih financirani su iz inozemstva, miješaju se u politiku i šire stranu propagandu.

Kostunov tvrdi da će jesenje zasjedanje Dume početi diskusijom o primjeni onoga što se odnosi na "strane agente" i na medije.

Po riječima Burmatova, čitatelji imaju pravo da znaju izvore financiranja medija čije informacije koriste.

- Znamo da u zemlji postoje različiti informativni sajtovi, novine i časopisi čije je financiranje netransparentno, rekli su Kostunov i Burmatov moskovskom dnevniku. Ipak, ne postoji namjera da se svi mediji stavljaju u isti koš.

- Ako oni primaju pomoć u visini 10 posto svog proračuna onda nije obvezno svrstavati ih u strane agente, ali ako ta pomoć premašuje 50 posto, to onda znači da će inozemni financijeri faktički kontrolirati uređivačku politiku. I u tom slučaju mogao bi da se primjeni status stranog agenta, kažu oni.

Poslanici dodaju da je sada potrebno izučiti inozemno iskustvo i razmotriti mogućnost uvođenja satusa "stranog agenta" za medije.

Po mišljenju poslanika Ilje Ponamarjova iz redova Pravedne Rusije, ovo je logičan korak vlasti s ciljem jačanja kontrole, ali ne i mudro rješenje.

Glavna urednica TV kanala Russia Today Margarita Simonjan je sa određenim nedoumicama dočekala vijest o ovoj inicijativi.

- Teško je suditi, nisam vidjela nacrt zakona, kad ga budem imala u rukama, tada ću moći iznijeti stav. Koliko mi je poznato upravo su medije izbacili sa popisa stranih agenata koji se financiraju u inozemstvu, rekla je ona.

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je prošle sedmice kontroverzni prijedlog zakona kojim se nevladine organizacije, koje dobijaju sredstva iz inozemstva označavaju kao "strani agenti".

Prijedlog zakona, koji su osudile i Europska unija i SAD, a koji će, kako aktivirati strahuju, Kremlj upotrebiti kako bi se obračunao sa svojim kritičarima, usvojen je u Dumi sa 374 glasa za, tri protiv i jednim uzdržanim.

Kopirati
Drag cursor here to close