Uskoro prijevoz

Rusi šalju turiste u svemir

Sci-Tech / Flash | 26. 03. 2015. u 11:02 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska svemirska agencija će uskoro početi prevoziti turiste na Međunarodnu svemirsku stanicu, i na taj način će nadoknaditi novac koji će izgubiti kada NASA prestane financirati prijevoz svojih astronauta.

Rusi su i ranije imali ovakve "turističke" ture do svemirske stanice- u razdoblju između 2001. i 2009. godine- ali su prekinuli taj program kada su Međunarodna svemirska stanica i NASA proširile svoju ekipu, pa je bilo potrebno više mjesta za astronaute, navodi web site independent.co.uk.

Međutim, program će ponovo biti pokrenut kako bi se nadoknadili gubici jer NASA više neće svoje astronaute slati u svemir putem ruskih raketa već putem američkih privatno razvijenih letjelica, prenosi B92.

Ugovor koji NASA ima sa Rusijom i koji vrijedi 76 milijuna dolara, ističe krajem 2017. godine, a iako će on možda i biti obnovljen, Rusi ne očekuju da će dugo trajati.
Izjava Energetske svemirske korporacije glasi: 'Roskosmos i NASA će možda 2018. godine potpisati sporazum o prijevozu astronauta'.

To će možda biti i posljednji sporazum u nizu jer NASA planira završiti testiranje novih letjelica koje proizvodi Boing 2018.

Kopirati
Drag cursor here to close