kloniranje

Rusi oživljavaju mamute

Sci-Tech / Flash | 01. 09. 2015. u 11:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim biologa u Jakutsku, u Sibiru, vrijedno radi na uzimanju kvalitetnog DNK materijala i stanica iz ostataka davno izumrlih sisara, koji c´e se koristiti za kloniranje životinja izumrlih prije više tisuća godina, posebno dugodlakog mamuta.

Međunarodni tim znanstvenika sa Severoistočnog saveznog Sveučilišta (Rusija), SOOAM fondacije za biotehnološka istraživanja (Južna Koreja) i Genomskog instituta u Pekingu (Kina) tek trebaju otkriti najvažniji element za kloniranje: žive stanice. Potom bi te stanice unijeli u životinjski genom.

Zato su trenutno u potrazi za najmanje oštec´enim fragmentima DNK, a posebno najvažnijim nuklearnim DNK, da bi stvorili genom koji „radi“. Molekularni biolozi bi onda mogli otpočeti težak zadatak, o pokušati uzgajati klice iz stanica dugodlakog mamuta.
Nakon toga, započet c´e zamjena segmenta slonovskog DNK sa sintetiziranim segmentima DNK dugodlakog mamuta, sve dok se genom stanice ne poklopi sa funkcionalnim mamutovim genomom. Znanstvenici bi onda spojili te žive stanice u embrion slona.

Slonica bi potom bila oplođena nastalim embrionom i na kraju bi rodila pravog dugodlakog mamuta. U ožujku 2015. godine tim američkih znanstvenika najavio je veliki napredak ka „oživljavanju“ dugodlakog mamuta u život, nakon ubacivanja 14 gena izumrle životinje u DNK slona.

U okviru tog istraživanja, znanstvenici su analizirali DNK mamuta sačuvanih na Arktiku kako bi razotkrili njegovu strukturu, a zatim su koristili rezultate za reprodukciju točne kopije 14 gena mamuta. Oni su integrirani u genom slona, gdje su funkcionirali kao normalan DNK.

George Church , profesor genetike na Sveučilištu Harvard, koristio je ovu novu tehniku poznatu kao CRISP koja omoguc´ava znanstvenicima da naprave precizne izmjene u DNK, mijenjajući dijelove DNK slona sa genima mamuta, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close