ISS

Rusi na Mjesec šalju ljudsku posadu

Sci-Tech / Flash | 25. 02. 2015. u 14:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je najavila svoje planove za početak slanja ljudske posade na Mjesec, a nastavit će da koristi Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zajedno s američkom agencijom NASA do 2024. godine, priopćila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Roskosmos je kasno sinoć priopćio da je završio plan svojih aktivnosti do 2030. kojim se predviđa upotreba ISS do 2024., mada je Moskva ranije zaprijetila da će zaustaviti njeno financiranje u 2020. godini.

Ruski svemirski program je jedina oblast gdje Moskva i dalje aktivno surađuje sa SAD i s još 16 zemalja koje su uključene u programe ISS, mada Moskva i Washington daju veću financijsku podršku toj stanici, prenijela je agencija AFP.

NASA je najavila da će ISS ostati u funkciji do 2024. godine i Rusija je navela da bi prestala s financiranjem Stanice u 2020., ali je u prosincu odložila priopćavanje konačne odluke.

Roskosmos je priopćio da Rusija želi svoju svemirsku stanicu da bi "osigurala Rusiji zagarantiran pristup svemiru", pošto će obnoviti svoj svemirski program za Mjesec - prvo proučavajući Mjesec s bespilotnog svemirskog broda koji će biti u orbiti i spuštati se na njegovu površinu.

''Blizu 2030. plan je da se prebacimo na misije s ljudskom posadom za Mjesec'', navodi Roskosmos.

Kopirati
Drag cursor here to close