otvoreno pismo

Roditelji pisali Hercegu: Naša djeca su preopterećena!

Sci-Tech / Flash | 29. 04. 2016. u 11:52 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga roditelja nakon višemjesečnog čekanja na odgovor iz Ministarstva prosvjete znanosti kulture i sporta uputila je premijeru Vlade HNŽ-a Nevenku Hercegu otvoreno pismo žaleći se na stanje u obrazovanju.

Inače, Udruga roditelja 'Naša djeca 2014.' u nešto manje od 24 mjeseca svog postojanja pokušava uspostaviti normalnu i redovnu komunikaciju s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i sporta i županijskom Vladom s ciljem da roditelji a i vlast budu upoznati s problemima u osnovnom obrazovanju.

U pismu je navedeno kako na njihov posljednji dopis poslan Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta 2. veljače 2016. godine nitko nije odgovorio, što kako smatraju iz ove Udruge pokazuje kako roditelji nemaju pravo biti informirani i aktivni sudionici u obrazovanom procesu, zbog čega su se morali oglasiti javno.

''Gospodine Herceg, naša djeca pohađaju nastavu po zastarjelim metodama, naša djeca su preopterećena, naša djeca nose preteške đačke torbe, naša djeca uče iz loših udžbenika, naša djeca nemaju osnovne uvjete za rad u školama, naša djeca još uvijek nemaju osigurane asistente u nastavi, našoj djeci se u jednoj školskoj godini izmijeni nekoliko učitelja/učiteljica, naša djeca su izvrgnuta fizičkom i verbalnom nasilju. Roditelji plaćaju najskuplje udžbenike u našoj županiji, roditelji plaćaju razne trošarine (učeničke knjižice, odštete...), roditelji plaćaju sportske vannastavne aktivnosti jer škole nemaju sportske dvorane, roditelje nitko ne pita za izlete i ekskurzije, Vijeća roditelja su samo Vijeća na papiru...'', pišu roditelji u otvorenom pismu, podsjećajući da je Vlada HNŽ-a na 69. sjednici (25.9.2014. godine), razmatrala uočene probleme u svezi s izdavanjem i uporabom udžbenika u osnovnim i srednjim školama HNŽ.

 Vlada je i ranije bila svjesna kako ova oblast nije na odgovarajući način uređena, zbog čega najviše trpe roditelji i učenici.

Tada je Vlada zadužila Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta da odmah, u suradnji sa Zavodom za školstvo i Pedagoškim zavodom, pristupi izradi Nacrta Zakona kojim će se urediti ova oblast. Udruga napominje da je Vlada poseban naglasak tada stavila na potrebu utvrđivanja roka od najmanje pet godina u kojem će vrijediti izdani udžbenici, da bi se roditeljima umanjili troškovi opremanja školske djece. Zakon kojim bi se uredila ova oblast trebao bi biti donesen najkasnije do kraja ove godine, podsjećaju roditelji.

''Gospodine Herceg, kako očekivati od učitelja ili nastavnika da kvalitetno skrbi o učenicima kad mu 'nad glavom' visi istek ugovora na određeno vrijeme? Kako očekivati kvalitetan kadar kad se natječaji raspisuju na početku školske godine, kad se isti tajnovito objavljuju, kad se natječajna procedura odvija pod velom tajne? Predsjedniče, na web stranicama, Vlade HNŽ-a u 21. stoljeću nemamo objavljen Zakon o osnovnom obrazovanju po kojem bi se trebao odvijati nastavni proces. Osnovno obrazovanje zakonom obvezno i besplatno prema svemu sudeći nije u fokusu djelovanja aktualne županijske Vlade. Tražimo žurno sveobuhvatni reformski proces od Zakona o osnovnom obrazovanju, Zakona o udžbenicima, Nastavih planova i programa, pravilnika i standarda sve kako bi našoj djeci osigurali kvalitetno obrazovanje i kako bi ih pripremili za buduće životne izazove'', poručuju roditelji u otvorenom pismu predsjedniku Vlade HNŽ-a, u nadi kako će u roditeljima prepoznati snagu i partnere u budućim reformskim procesima.

Kopirati
Drag cursor here to close