tržište rada

Roboti će preuzeti svako drugo radno mjesto

Sci-Tech / Flash | 08. 08. 2015. u 10:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tržište rada je pravo malo bojno polje, a osim što se natječemo protiv onih koji isto kao i mi traže posao, sada nam još kao konkurencija stižu roboti i AI (umjetna inteligencija). Već danas imamo veliku primjenu robota u raznim proizvodnim djelatnostima, a nije tajna kako su se roboti pokazali učinkovitijima i bržima od ljudi.

Umjetna inteligencija se sve više razvija, pa treba očekivati i u tom smjeru više pomaka u smislu „preuzimanja“ određenih poslovnih zadataka od ljudi. Procjenjuje se kako je oko 47 posto radnih mjesta u opasnosti od informatizacije i automatizacije. To znači da bi gotovo polovica radnih mjesta mogla završiti kao automatizirana.

Najviše su ugrožena radna mjesta u auto industriji, a Ford i Toyota već sada razvijaju takav automatizirani sustav koji svake godine šalje višak ljudi na burzu ili u mirovinu.
Prikupljanje podataka na terenu također će u budućnosti pripasti robotima i AI, a u call centrima postoje automatizirane službe. Koristi se sustav za obradu jezika, a automatizirani sustavi čak bolje razumiju što im korisnici govore.

Postoje radna mjesta u sortiranju proizvoda, a ona su i više nego ugrožena. Roboti mogu bolje prepoznati oštećenu ili nezavršenu robu na pokretnoj traci, ističu znanstvenici.

Unošenje podataka i njihova obrada prepuštaju se strojevima, a određena osiguravajuća društva već sada imaju računalne sustave koji vam mogu odgovoriti u vezi vaših zahtjeva i kreirati ponudu.

Fast food restorani sve više imaju imaju automatski sustav narudžbe te više neće biti potreba za radnicima, prenosi ictbusiness.info.

Kopirati
Drag cursor here to close