Bolja budućnost

Rektor Pašić: Optimistična budućnost Univerziteta

Sci-Tech / Flash | 11. 02. 2016. u 12:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 39. godišnjice osnutka Univerziteta "Džemal Bijedić" danas je održana svečana sjednica Senata te visokoškolske ustanove.

Prije početka sjednice rektor dr. sc. Sead Pašić kazao je u izjavi za novinare kako je Univerzitet prebrodio iznimno teško razdoblje te kako ga očekuje bolja budućnost.

''Imali smo dosta problema, prije svega financijskih. Čini mi se da je situacija sada nešto povoljnija. U prošloj godini imali smo 15 posto veći proračunski prihod, a i za ovu godinu planira se određeno povećanje. Povećan je broj studenata, otvaramo nove studijske grupe i na budućnost možemo gledati s optimizmom'', istaknuo je rektor Pašić.

Dodao je kako ga raduje sve bolja suradnja kako s lokalnim institucijama i dužnosnicima, tako i povezivanje i suradnja s međunarodnim visokoškolskim ustanovama.

''Ta je suradnja jako važna za naš univerzitet, a posebice suradnja na međunarodnom planu. To su nekada bili Tempus projekti, danas program Erasmus+, zatim imamo projekte razmjene s turskim univerzitetima i sve je više naših studenata koji odlaze na razmjenu vani, kao i stranih studenata koji dolaze kod nas'', kazao je Pašić.

Po njegovim riječima, u 2015. godini učinjene su dvije ključne stvari na Univerzitetu "Džemal Bijedić" uspješno je okončan proces akreditacije Univerziteta te je završen proces integracije Univerziteta u skladu sa županijskim i okvirnim državnim zakonom o visokom obrazovanju.

Prije početka svečane sjednice Senata rektor Pašić položio je cvijeće na bistu Džemala Bijedića, koja se nalazi na kampusu Univerziteta.

Na osam fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" upisano je 5.200 studenata, u nastavnom procesu angažirano je 240 predavača i suradnika, te oko 150 vanjskih suradnika.

Kopirati
Drag cursor here to close