Fascinantno

Rekonstrukcija uha izvedena uz pomoć pijavica

Sci-Tech / Flash | 21. 04. 2014. u 14:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devetnaestogodišnjakinji je uspješno rekonstruirano uho koje je izgubila prilikom napada psa, i to uz pomoć nekoliko pijavica, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine.

Plastični kirurzi uglavnom su osposobljeni za prišivanje odsječenih dijelova tijela i takvi su slučajevi rekonstrukcije jednostavniji, budući da je rez čist i oštar. No, lijevo uho ove djevojke bilo je u potpunosti otkinuto, čineći tu operaciju mnogo složenijom.

Uz pomoć mikroskopa i drugih iznimno osjetljivih instrumenata, kirurški tim pronašao je malu arteriju promjera samo 0,3 milimetra, prišivši uho pomoću tri malena šava. Arterija je donijela svježu krv u prišiveno uho, ali kirurški tim nije mogao naći venu za drenažu krvi natrag u tijelo. Tako su se okrenuli drugoj tehnici – pijavicama, prenosi znanost.hr.

''Tijelo je vrlo učinkovito u stvaranju novih vena i arterija, pa su pijavice samo privremene'', rekao je dr. Stephen Sullivan, plastični kirurg u bolnici Rhode Island.

Više od dva tjedna, djevojka se oporavljala u bolnici s pijavicama pričvršćenima na lijevo uho koje su odvodile deoksigeniziranu krv. U međuvremenu je uho samo razvilo vlastite vene i pijavice su uklonjene. Danas je ožiljak jedva vidljiv, a djevojka nema problema sa sluhom budući da joj je u napadu stradao samo vanjski dio uha.

Rekonstrukcija uha vrlo je složen i izazovan zahvat zbog sitnih vena i arterija koje krvlju opskrbljuju to područje. U literaturi je dosad zabilježeno samo oko 50% uspješno izvedenih operacija. I premda ova operacija nije bila pitanje života i smrti pacijentice, ipak će igrati važnu ulogu u kvaliteti njezina života.

''Svaki put kad bude poželjela zavezati kosu u rep, ona će to moći učiniti bez imalo zadrške. Pogledate li je, nikad ne biste pomislili što joj se ranije dogodilo'', zaključio je Sullivan.

 

Kopirati
Drag cursor here to close