zabrinjavajuće

Razina mora raste brže nego ikad

Sci-Tech / Flash | 27. 03. 2015. u 12:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rast razine mora, kao posljedica globalnog otopljavanja, bio je najbrži proteklih dvadeset godina, ističu francuski znanstvenici.

Naime, tijekom posljednja dva desetljeća, dizanje mora odvijalo se daleko brže u usporedbi s ostatkom 20. stoljeća: sa 1,7 milimetara godišnje prešlo je na 3,2 milimetara godišnje.

''Razina mora je prethodnih 100 godina u prosjeku porasla za nešto manje od 20 centimetara, od čega sedam centimetara samo u posljednjih 20 godina'', istaknula je Anny Cazenave, stručnjak za oceane i jedan od autora studije "Klimatske promjene i razina mora".

Imajući u vidu rezultate Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, istraživači napominju da se u Polineziji more diglo za čak 21 centimetar u razmaku od samo 60 godina (1950-2010).

More će se nastaviti dizati, upozoravaju autori studije, navodeći predviđanja Međuvladinog panela o klimatskim promjenama da će do 2100. po najoptimističnijim procjenama razina mora porasti između 26 i 55 centimetara, prenio je Tanjug.

Oni, međutim, smatraju da je to malo vjerojatno i da u slučaju nesmanjenih emisija plina s efektom staklene bašte treba očekivati porast od 45 do 82 centimetra.

Kopirati
Drag cursor here to close