Kazne

RAK izrekao novčane kazne za BHT1, RTVFBiH, Pink BH

Sci-Tech / Flash | 21. 06. 2012. u 12:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je donijela rješenja koja se odnose na kršenje pravila i propisa Agencije, a kojima su izrečene kazne za nekoliko RTV stanica.

Utvrđeno je da je BHT 1 prekršila član 3. Opći principi stav 6, član 14. Raspored televizijskog oglašavanja stav 2 i član 18. Posebni javni servisi za emitiranje Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu u programima RTV stanica, te je izrečena jedinstvena novčana kazna od 25 000 KM, priopćeno je iz RAK-a.

Radio - televiziji Federacije Bosne i Hercegovine (RTV FBiH) je izrečena novčana kazna od 4000 KM jer je prekršila član 18. točka 2 Posebni servisi za emitiranje Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu za radio i televiziju. Televiziji Pink BH izrečene su dvije novčane kazne od 2000 KM zbog utvrđenog kršenja članova 14. i 16. Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu, te zbog kršenja člana 4. Kodeksa o emitiranju RTV programa.

Osim navedenih, 25. travnja ove godine izrečena još jedna novčana kazna televiziji Pink BH zbog kršenja člana 15. Opći programski uvjeti Pravila o dozvolama za zemaljsku radiodifuziju RTV programa, a u vezi s procentualnom zastupljenošću vlastite produkcije i promjene strukutre programa. Za utvrđeno kršenje izrečena je kazna od 20 000 KM, koja je nakon uložene žalbe Vijeću Agencije smanjena na 18 000 KM.

Osim navedenih rješenja o izricanju novčanih kazni, Agencija je izrekla mjere pismenog upozorenja Alternativnoj televiziji, Hayat TV i televiziji Pink BH, te usmenog upozorenja za TV SA radi utvrđenog kršenja člana 3. Opći principi oglašavanja, teletrgovine i sponzorstva stav 2 i stav 8, te člana 8. Oglašavanje i teletrgovina određenih proizvoda Kodeksa o oglašavanju i sponzorstvu u programima RTV stanica.

Također, pismena upozorenja su izrečena TV OBN radi utvrđenog kršenja člana 19. Pravo na odgovor Kodeksa o emitiranju RTV programa i RTV FBiH zbog kršenja člana 21. Raspored i označavanje u svrhu zaštite maloljetnika Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija. Mjera pismenog upozorenja je izrečena i OTV Valentino radi kršenja člana 21. (2) i (3) Upućivanje informacija Agenciji i registar Agencije Pravila 55/2011 o pružanju audiovizualnih medijskih usluga.

Agencija trenutno provodi aktivnosti praćenja poštivanja pravila i propisa - Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, Pravila o dozvolama za distribuciju audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, Pravila o pružanju audiovizualnih medijskih usluga, Pravila o pružanju medijskih usluga radija i Pravila o javnim radio i televizijskim stanicama.

Spomenuta pravila su stupila na snagu u siječnju ove godine i rezultat su harmonizacije regulative s Direktivom Europske unije o audiovizualnim medijskim uslugama, čime je Agencija ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji iz okvira njene nadležnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close