Tribina u Mostaru

Rachowski: Političko nasilje i politička sila uvijek razara pojedince i same obitelji

Sci-Tech / Flash | 28. 10. 2014. u 12:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu posjeta BiH, njemački autor i redatelj Utz Rachowski održao je danas na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavanje na temu "Život intelektualca pod komunističkim režimom u DDR-u".

Tom prigodom prikazani su i dijelovi njegovog filma pod nazivom "Svako ćuti o nečem drugom" koji govori o tri obitelji, među kojima je i njegova, te o utjecaju političkog nasilja na obitelj.

''Upravo tu poruku želim prenijeti u BiH, odnosno da političko nasilje i politička sila u suštini uvijek razara pojedince i same obitelji'', kazao je Rachowski, naglasivši kako se ne smatra političkim spisateljem ili pjesnikom, već čovjekom kojeg je politički život uvijek pritiskao da reagira.

''Postavlja se pitanje koja je vrsta intelektualaca uopće doprinijela mirovnom razrješenju kriza. Etabliranim intelektualcima u svakom je sustavu dobro kao što im je i bilo, no intelektualci, koji su zbog svog mišljenja i djela bili zatvarani, i dan-danas su gubitnici '', smatra Rachowski.

Na upit osjećali se gubitnikom i bi li opet sve ponovio, kazao je kako se gubitnikom ne osjeća potpuno te da bi opet sve ponovio jer je, kako je kazao, njegova intelektualna borba bila vrijedna svih patnji, od zatvaranja, do problema koji su se direktno odrazili i na njegovoj obitelj.

Na pitanje može li podvući crtu između bivše Jugoslavije i DDR Njemačke kada je u pitanju borba intelektualaca, odgovorio je kako misli da će iskonski intelektualci, koji su se borili protiv nekog sustava, uvijek biti u skupini gubitnika.

Inače, film "Svako ćuti o nečem drugom" govori o tri obitelji čiji su članovi dio grupe od oko 250.000 bivših političkih zatvorenika iz DDR-a. Svaka od tri obitelji skriva mračnu tajnu, ranu koja je toliko duboka, da se o njoj nitko ne usuđuje govoriti.

No, kada djeca odrastu, pojavljuje se želja da tajne više ne budu tajne. Ali kako učiniti prvi korak?

Rachowski je predavanja završio čitanjem svoje pripovijetke na njemačkom jeziku u kojoj je izrazio svoje osjećaje za vrijeme marša u Čehoslovačku 1968. godine.

Utz Rachowski rođen je 1954. u Plauenu, bivšoj DDR gdje je i odrastao. Životopis Utza Rachowskog obilježila su šikaniranja i samovolja jedne države. Sa 17 godina je izbačen iz škole jer je osnovao filozofski klub.

Radio je na željezničkim stanicama, kao električar i služio obavezni vojni rok. 1977. maturira i studira dva semestra medicinu u Lajpzigu, a zatim ga i zbog širenja zabranjene književnosti 1979. godine u DDR-u uhićuju i osuđuju na 27 mjeseci zatvora.

Nakon intervencije Amnesty International i pjesnika Reinera Kunzea oduzimaju mu DDR državljanstvo. Do 1992. godine živi u zapadnom Berlinu i Getingenu te studira Historiju umjetnosti i Filozofiju; 1992. se vraća u rodni grad. Utz Rachowski objavio je, između ostalog, 10 knjiga.

Kopirati
Drag cursor here to close