svemir

Proxima B: Sve smo bliže novom mjestu za život

Sci-Tech / Flash | 25. 08. 2016. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već do sredine stoljeća mogli bismo imati bliske snimke "Nove Zemlje" - planete Proxima B, koja je nedavno otkrivena u našem susjednom zvjezdanom sustavu Proxime Centauri, tvrde znanstvenici.

Proxima B kruži oko svoje hladne crvene zvijezde i "obiđe" je za 11 dana, a ima temperaturu pogodnu za postojanje tekuće vode.

Ova planeta mogla bi biti za ljude najbliža nova kuća izvan Sunčevog sistema.

S obzirom na relativno malu udaljenost (4,2 svjetlosne godine), znanstvenici vjeruju da bi u idućim stoljećima roboti mogli istražiti ovu planetu.

Proxima B je stjenovita planeta nalik Zemlji, dakle ima čvrstu površinu, za razliku od plinskih divova kao što je Jupiter, piše Srna.

Od Zemlje je veća 1,3 puta, a oko zvijezde Proxima Centauri kruži vrlo blizu, na samo pet posto udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Ipak, pošto je njezina zvijezda mnogo hladnija i slabija od našeg Sunca, na Proximi B temperatura je pogodna za tekuću vodu.

Još se ne zna ima li otkrivena planeta atmosferu, a znanstvenici procjenjuju da bi, u slučaju da je ima, na površini Proxime B temperatura mogla iznositi od 31 do 40 stupnjeva Celzijusa.

Ako planeta nema atmosferu, temperatura uz površinu mogla bi iznositi od -30 do -40 stupnjeva Celzijusa.

Da Zemlja nema atmosferu, temperatura na površini iznosila bi -20 stupnjeva Celzijusa.

S obzirom na blizinu svoje zvijezde, Proxima B mogla bi imati mnogo jače ultraljubičasto zračenje - oko 100 puta jače od onog na Zemlji.

Ako na Proximi B postoji život, on je sigurno pod utjecajem tog zračenja.

Znanstvenici će se sada fokusirati na istraživanje mogućnosti da Proksima B ima vodu i atmosferu, a zanima ih ima li i magnetno polje koje bi je štitilo od zračenja.

Među najvećim pitanjima jeste i ono o nastanka ove zvijezde i planeta oko nje.

Je li susjedna zvijezda bila aktivnija nego Sunce danas i gdje se u toj fazi nalazila planeta Proxima B?

Od odgovora na ta pitanja zavisi i zaključak je li planeta nekada bila bogatija vodom nego danas i je li ranije bila izložen visokoj razini zračenja. Tu je i proučavanje moguće naseljivosti Proxime B.

Istraživači su zvijezdu Alfa Centauri dugo proučavali izdaleka. Sada žele tamo otići, odnosno poslati malene letjelice bez posada.

Postoje programi, poput Misije Centaur, kojima je cilj dizajnirati i izgraditi svemirsku misiju s malim teleskopom i poslati je u taj zvjezdani sustav.

To je i cilj projekta Starshot, u sklopu kojeg bi trebalo da bude izgrađena ultrabrza nanoletjelica, koja bi mogla doći do Alfe CVentauri za 20 godina i poslati slike s lica mjesta.

Mnogi istraživači nadaju se da bismo mogli u budućnosti dobiti prave i bliske snimke novih planeta, kojima bismo konačno odgovorili na drevno pitanje: "Jesmo li sami u svemiru?"

Kopirati
Drag cursor here to close