Mađarska

Prosvjedi urodili plodom: Orban povukao plan uvođenja poreza na internet

Sci-Tech / Flash | 31. 10. 2014. u 11:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak za državni radio da nacrt zakona o porezu na internet koji je izazvao negodovanje "ne može biti usvojen u sadašnjoj formi" i obećao "nacionalnu konsultaciju" u siječnju.

Nakon demonstracija u nedjelju, nekoliko desetaka tisuća ljudi protestiralo je u utorak u Budimpešti protov nacrta zakona o porezu na internet koji opozicija smatra protivnikom slobode.

Ovo su bile najveće demonstracije otkako je Orban došao na vlast 2010.

Prije nego što je konzervativni premijer objavio u petak ovu inicijativu, njegova stranka Fidesz uzalud je pokušavala da ublaži protivljenje obećanjem da će porez iznositi maksimalno 2 eura mjesečno za pojedince.

Novi porez, o kojem će se raspravljati 17. studenog u parlamentu oštro je kritizirala Europska komisija.

SAD je osudio odstupanje od pravne države u Mađarskoj.

Podsjetimo, na nedavnim prosvjedima mnoštvo je pozivalo na svrgavanje premijera Viktora Orbana. Po riječima Balasza Gulyasa, jednog od organizatora prosvjednog pokreta rođenog na Facebooku, prijedlog dovodi u pitanje 'pravo na informiranost'.

Prosvjednici su novi prosvjed zakazali najkasnije za 17. studenoga kada parlament treba odlučiti o tom prijedlogu, no zbog povlačenja nactra zakona, prosvjeda vjerojazno neće ni biti.

Europska komisija objavila je kako je internetski porez koji Mađarska najavljuje - 'pogrešan', a uklapa se u 'loše postupke kojima se u toj istočnoeuropskoj zemlji ograničavaju slobode'.

Kopirati
Drag cursor here to close