HAT P-11b

Pronađena voda u svemiru

Sci-Tech / Flash | 25. 09. 2014. u 12:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su pronašli vodu na jednoj planeti veličine Neptuna, objavljeno u časopisu Nature.

U atmosferi planete pod imenom HAT P-11b, unutar zvjezdane orbite sazviježđa Labud, koje se nalazi otprilike 124 svjetlosne godine od planete Zemlje, primijećena je vodena para, prenosi Anadolija.

Znanstvenici sa sveučilišta Maryland iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koristeći NASA-ine teleskope Hubble i Spitzer i istražujući atmosferu ove planete, došli su do saznanja da je četiri puta veća od Zemlje.

Tijekom istraživanja primijećeno je da u atmosferi planete nema oblaka, što je znanstvenicima bilo veliko olakšanje. Utvrdili su kako se atmosfera planete HAT P-11b blizu 90 posto sastoji od vodika i to uglavnom u obliku vodene pare.
Na brojnim malim planetima koje su istraživali znanstvenici je otkriveno da su one prekrivene oblacima.

"Ovo je najmanja planeta na kojoj smo otkrili da u atmosferi ima nešto drugo osim oblaka", kazao je Jonathan Fraine, astronom sa svaučilišta Maryland.

"Važna je činjenica da je uopće vedro na toj planeti", dodao je.

Astronomi prikupljaju podatke o atmosferama sa nekoliko vanzemaljskih svjetova, u pokušaju da nađu planetu nalik na Zemlju koja ima atmosferu sličnu Zemljinoj. Dosad su, međutim, oblaci uglavnom ometali vizualno promatranje planeta.

Utvrđeno je da je na ovoj planeti život nemoguć, zbog blizine zvijezda, odnosno visoke temperature.

 

Kopirati
Drag cursor here to close