evo što je snimila

Pronađena izgubljena GoPro kamera koju su studenti poslali u svemir

Sci-Tech / Flash | 12. 09. 2015. u 16:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eksperiment mladih istraživača počeo je neslavno kada je grupa prijatelja privezala je GoPro kameru 2013. godine u posebno izrađenom kućištu za meteorološki balon, odvezla se na mjesto gdje će ga pustiti i zatim ga i stvarno pustila prema svemiru, no nisu znali gdje je sletjela.

Plan je bio sljedeći. Nakon što balon Icarus pukne, kao što to čine svi meteorološki baloni kad dođu na određenu visinu, ekipa će pronaći kameru nakon što padne na Zemlju uz pomoć malog padobrana, pogledati što su uspjeli zabilježiti, a zatim svoj mali pothvat ovjekovječiti na YouTubeu, prenosi Dnevni avaz.

I tako se balon penjao prema nebu 87 minuta dosegavši stratosferu, puknuo na visini od 30 kilometara, a kamera je krenula padati natrag prema Zemlji. No onda je nastao mali, ali ključan problem. Grupa studenata nije mogla pronaći lokaciju gdje se kamera spustila.

I tako je ovaj eksperiment mladih istraživača neslavno okončao. No, kako se dvije godine kasnije ispostavilo, samo privremeno. Naime, kako je Bryan Chan, jedan od studenata koji su tog dana pustili balon prema svemiru, napisao na Redditu, jedna izletnica, zaposlenica AT&T-a, pronašla je kameru u pustinji, donijela je na posao i identificirala vlasnika prema SIM kartici. Tako da je grupa studenata uzbudljivu snimku svog eksperimenta dobila dvije godine kasnije, a sad i vi možete pogledati kako izgleda Zemlja snimljena GoPro kamerom iz svemira.

Kopirati
Drag cursor here to close