Praktična obuka

Program PrilikaPlus i u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 23. 11. 2014. u 11:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Model strukovne neformalne obuke, kojeg je program PrilikaPlus razvio tijekom prve faze rada, u sljedeće četiri godine dobit će svoj puni smisao - rečeno je Feni u Programu PrilikaPlus.

Kako navode iz tog programa, od studenog ove pa do studenog 2018. godine već razrađeni modeli stručne obuke bit će ponuđeni mreži partnerskih strukovnih škola širom Bosne i Hercegovine.

Učenicima će biti pružena mogućnost da svoju praktičnu obuku realizuju u pogonima partnerskih kompanija u njihovim gradovima i mjestima, a sve na osnovu pažljivo izrađenih programa.

''Na ovaj način će mladi ljudi dobiti jedinstvenu priliku da svoj budući posao nauče na najbolji mogući način, razvijajući radne vještine redovnom praksom i steknu znanje i iskustvo neophodne za pronalazak zaposlenja'', navode iz Programa PrilikaPlus.

Tijekom druge faze provođenja programa PrilikaPlus, bit će nastavljena i suradnja sa osam trening centara koji su zajedničkim naporima s brojnim bh. kompanijama formirani tijekom prve faze provođenja Programa.

Centri u šest industrijskih grana, raspoređeni od Srpca i Banja Luke, preko Dervente i Velike Kladuše do Mostara i Sarajeva, pružaju dodatnu strukovnu obuku nezaposlenima za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada u Bosni i Hercegovini.

Pored nastavka saradnje s postojećim trening centrima, u okviru Programa je planirano, i ovaj put u saradnji sa zainteresiranim kompanijama, otvaranje dodatnih centara ove vrste u našoj državi.

''To će omogućiti strukovno neformalno obrazovanje u deficitarnim zanimanjima za još veći broj nezaposlenih sugrađana i njihovo ravnopravno uključivanje u tržište rada'', ističu u ovom programu.

Program će u sljedeće četiri godine dodatno ojačati i suradnju sa 15 općina kako bi lokalna zajednica postala relevantan centar koji povezuje privatno preduzetništvo, sektor srednjoškolskog strukovnog obrazovanja i civilno društvo. Na taj način lokalna vlast će biti ohrabrena da poduzima konkretne akcije na poboljšanju funkcionisanja strukovnog obrazovanja u svojim zajednicama.

Specifičnost pristupa programa PrilikaPlus je stalno osluškivanje potreba poslodavaca i proizvodnog sektora za određenim profilom radne snage i upravo se na osnovu tih potreba vrše dodatne obuke i učeničke prakse.

''Ovakav pristup dovodi do izbalansiranog odnosa potražnje za radnom snagom i ponude na tržištu rada te odbacuje dugogodišnja praksa u BiH po kojoj obrazovni sustav školuje kadrove čija znanja i vještine ne odgovaraju trenutnim potrebama poslodavaca. Uloga Programa je da pomogne akterima na obe strane ove ekonomske jednačine i omogući obostrano zadovoljavajuće rješavanje problema neadekvatnog strukovnog obrazovanja i stalnog nedostatka kvalifikovanih radnika pojedinih tehničkih i uslužnih djelatnosti na tržištu rada'', navode iz tog programa.

Program PrilikaPlus podržava švicarsko veleposlanstvo, a implementira Agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća u RS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close