Mostar

Profesor Atom s mladima o 'pametnoj energiji'

Sci-Tech / Flash | 28. 12. 2015. u 11:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” održani su edukativno-zabavni događaji u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci na kojima su se posjetitelji zabavili i dobili korisne savjete i informacije o efikasnijoj upotrebi energije, značaju energetske održivosti i zaštiti životne sredine. Događajima je prisustvovalo približno 4 000 posjetitelja, a najviše djece i mladih.

S ciljem boljeg razumijevanja energetske efikasnosti kod djece i mladih događaji su održani pod sloganom ”Lajk za pametnu energiju” u blagdanskom duhu i ambijentu, a zaštitno lice ove edukativne kampanje profesor Atom je na zanimljiv i zabavan način davao savjete o načinima pametne upotrebe energije u svakodnevnom životu.

Mališani su kroz kviz znanja pokazali znanje i osvajali brojne nagrade, a putem Facebook stranice profesora Atoma najsretniji će imati priliku osvojiti i specijalni poklon – novi bicikl. U sklopu kampanje razvijena je edukativna igra uz pomoć koje djeca i mladi na zabavan način otkrivaju načine uštede energije u svom domu, dvorištu i školi, a dostupna je na www.lajkzapametnuenergiju.ba.

”Prekomjerno korištenje energetskih izvora predstavlja veliki problem za cijelu planetu, a obzirom da mladi lakše prihvaćaju nove načine razmišljanja, edukativnom kampanjom prvenstveno mladim osobama želimo poslati važne poruke i savjete o načinima uštede i upotrebe obnovljivih izvora energije. Mladi na taj način uče i mogu zagovarati promjene za bolju i sigurniju budućnost svih nas.” - kazao je voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP-u Sanjin Avdić.

Projekt ”Zeleni ekonomski razvoj” je petogodišnji projekt koji u Bosni i Hercegovini implementira UNDP u suradnji sa Švedskim veleposlanstvom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Cilj projekta je stvoriti uvjete za investicije u projekte energijske efikasnosti, povećati broj ”zelenih radnih mjesta” i doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka povećanju gospodarskog napretka.

”Povećana energijska efikasnost, naročito u sektoru zgradarstva i prometa, a o industriji da i ne govorimo, rezultira smanjenjem troškova onečišćenja okoliša i boljom zaštitom zdravlja stanovništva. Želimo ukazati građanima da je efikasnija upotreba energije najjeftiniji način smanjivanja potrošnje energije, štednje novca koji izdvajamo za energiju i smanjivanje zagađenja. Energijska efikasnost znači unapređenje kvalitete života, te stoga brojnim aktivnostima educiramo javnost kako bi smanjili potrošnju energije u svom domu i svakodnevnom životu, te postali energijski efikasni.” - kazao je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Prema riječima Srđana Todorovića, direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS, prekomjerna upotreba energetskih resursa predstavlja ozbiljan problem u svijetu pa je veoma važno da se promijene navike i svijest građana.

”Kontinuirano informiranje o energetskoj održivosti vodi ka tome da građani prepoznaju značaj efikasnijeg korištenja energije za ekonomski i socijalni razvoj. Zadovoljstvo nam je sudjelovati u ovom projektu jer ovakvim i sličnim aktivnostima doprinosimo očuvanju planete,”dodao je Todorović.

U protekle dvije godine u okviru projekta je implementiran sustav praćenja potrošnje u više od 1 500 javnih objekata u BiH, izvršena provedba detaljnih energetskih pregleda za preko 120 objekata širom BiH, te su provedeni infrastrukturni radovi poboljšanja energetske efikasnosti na 42 javna objekta čija je ukupna vrijednosti iznosila preko 5 milijuna KM. Tijekom 2015. godine su se proveli radovi na 25 objekata u BiH.

Značaj ovog projekta prepoznali su i potvrdili kroz suradnju na istome i Unsko-sanska županija, Srednjobosanska županija, Tuzlanska županija, Zapadnohercegovačka županija, Županija 10, Sarajevska županija i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Kopirati
Drag cursor here to close