zanimljiva slučajnost

Primijećen iznad SAD-a: Kimov satelit se "prevrće" u zemljinoj orbiti

Sci-Tech / Flash | 09. 02. 2016. u 09:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski satelit, koji je lansiran raketom zbog koje je podignuta uzbuna širom svijeta, navodno se "prevrće" u zemljinoj orbiti, prenose agencije.

Eksperti i dalje pokušavaju da prime bilo kakav signal sa satelita koji je u svemir odnijela raketa tipa Kvangmjongsong-4.

Nema signala

Dopisnik američke televizijske mreže CBS David Martin je citirao neimenovanog američkog dužnosnika koji je rekao da se satelit "tumba u orbiti".

Također, istaknuto je da je frekvencija na kojoj bi satelit trebao emitirati signale nepoznata, kao i da je nemoguće detektirati bilo kakav signal.

Prema posljednjim izvještajima, satelit se nalazio u nedjelju točno iznad stadiona u Santa Clari u Kaliforniji, gdje je održavana finalna utakmica lige američkog nogometa.

''Prešao je skoro direktno iznad Silicijske doline, gdje se nalazim ja i gdje se nalazi stadion. To se dogodilo sat vremena po završetku utakmice. To bih podveo pod slučajnost, veoma interesantnu slučajnost'', rekao je istraživač svemira Martin Villiams.

Prema inženjeru Johnu Schillingu, stručnjaku za svemirsku i raketnu tehnologiju, lansiranje je slično onom iz prosinca 2012. kada je Sjeverna Koreja lansirala 'satelit' koji obiđe Zemlju svakih 95 minuta no nikad nije zabilježen signal s nakupine od 100 kilograma tamnog metala za koji Sjeverna Koreja tvrdi da je opremljen kamerama koje šalju sliku natrag na Zemlju.

Prema američkim stručnjacima za nekoliko dana moći će se utvrditi može li sjevernokorejski satelit stabilizirati kretanje orbitom i komunicirati sa Zemljom

Oštre osude

Nove turbulencije u odnosu Pjongjanga i "ostatka svijeta" prouzrokovalo je lansiranje rakete za koju se pretpostavlja da može da ponese bojeve glave i da razvije domet od 9.000 kilometara.

Sjeverna Koreja je priopćila da je raketa u svemir odnijela satelit koji bi nadgledao vremenske prilike i mapirao lokacije nacionalnih resursa i šuma. Ipak, to nije bilo uvjerljivo za Vijeće sigurnosti UN-a, čije članice su najavile donošenje rezolucije i oštro osudile ovakvo postupanje režima Kim Jong-una.

Kopirati
Drag cursor here to close