depopulacija

Prijeti li nam eskalacija bijele kuge?

Sci-Tech / Flash | 27. 08. 2015. u 12:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajnik Saveza nevladinih organizacija Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja "Horizont 2024" Dejan Radmilović istaknuo je da je bijela kuga, odnosno depopulacija, iznimno veliki problem u Bosni i Hercegovini koji svake godine sve više eskalira.

To je izjavio povodom okruglog stola o temi "Prijeti li nam eskalacija bijele kuge? Tko snosi odgovornost? Šta će poduzeti bh. vlast? Da li je nemogućnost osnivanja obitelji kršenje osnovnih ljudskih prava?", koji je danas u Sarajevu organizirao Savez nevladinih organizacija.

Radmilović je pojasnio da je cilj okruglog stola sagledavanje depopulacije u BiH s više aspekata, odnosno aspekta emigracije mladih ljudi, zatim abortusa na koje se posebno mladi odlučuju zbog loše socijalno-ekonomske situacije, te s aspekta negativnog prirodnog priraštaja koji raste iz godine u godinu.

Naveo je podatke Agencije za statistiku BiH prema kojima je negativni prirodni priraštaj za prošlu godinu iznosio oko 5.500 ljudi. To je, kaže, trend koji je počeo 2012., kada je negativni prirodni priraštaj iznosio oko 3.000 te se svake godine povećavao za oko 1.000.

‘’Ako se ovaj trend nastavi, ove godine negativni prirodni priraštaj iznosit će oko 6.500 ljudi’’, naglasio je Radmilović. Također, ističe, danas im je cilj da predstave službeno, ali i neslužbeno registrirane podatke NVO, koji su, kako je rekao, "ipak realni".

‘’Broj registriranih slučajeva abortusa u BiH koji se odnosi na abortuse unutar javnih zdravstvenih ustanova na nivou Federacije BiH i Republike Srpske, godišnje iznosi oko 2.000 ‘’,kazao je i dodao da stoga, "po najboljem scenariju", BiH svake godine gubi oko 12.500 ljudi od ukupnog broja stanovnika.

Međutim, upozorio je da po nekim neslužbenim izvorima, taj broj može narasti i do 80.000 stanovnika godišnje, što je izuzetno alarmantna činjenica. Po njegovom mišljenju, da bi se ovaj problem riješio potrebno je poboljšati ekonomsku i socijalnu situaciju, te napraviti program podrške mladim parovima kako bi se lakše odlučili zasnovati obitelji.

Liječnik specijalist ginekologije porodiljstva na Univerzitetu kliničkog centra Jezero u Sarajevu Vahidin Katica smatra da su abortusi jedan dio problema bijele kuge i depopulacije u BiH.

‘’Nažalost, nemamo točne podatke o broju abortusa, jer u BiH ima jako puno privatnih ordinacija koje nisu uvezane u sistem, te mogu reći samo da ta cifra iznosi 10 puta više nego što statistika pokaže ‘’, kazao je Katica.

Pojasnio je da je razlog abortusa mnogostruk te da se najčešće radi o ekonomskim razlozima, ali i nekim drugim, kao što je pokušaj žene da se ostvari u poslovnom svijetu. Također, dodao je, čest razlog abortusa je i mogućnost poslodavca da odlučuje, u slučaju ako žena ostane u drugom stanju, hoće li zadržati radno mjesto ili ne. Upozorio je i na još jedan gorući problem u BiH, a to je maloljetnička trudnoća, te pojasnio da se radi o djevojčicama od 15-16 godina, ističući da ne treba zatvarati oči pred tim problemom.

Jedan od sudionika skupa i šef Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) Dženan Đonlagić kazao je da je eskalacija bijele kuge problem koji je dugo prisutan u BiH, otprilike 10 godina, što je povezao s padom ekonomskog rasta. Podsjetio je da je stopa nezaposlenosti u BiH najviša u regiji, te da iznosi više od 40 posto, a naročito kod mladih, čija stopa nezaposlenosti iznosi gotovo 60 posto. Đonlagić ističe da je uloga države da popravlja ekonomsko stanje, jer je ekonomski rast ključni i motivirajući faktor za smanjenje bijele kuge.

‘’Ovaj problem jedno je od poglavlja programa DF-a, ali DF je na federalnom nivou opozicijska stranka, tako da nemamo alate da kroz Vladu FBiH predlažemo inicijative. Međutim, pokušat ćemo uputiti jedan broj inicijativa kroz parlamentarnu proceduru, konkretno u vezi s harmonizacijom naknada za porodilje’, kazao je Đonlagić, dodajući da je ovo pitanje neujednačeno u županijama te da ga je potrebno uskladiti. Zaključio je da je politička volja za rješavanje problema bijele kuge u BiH trenutno svedena samo na populističke izjave, te da ako neko konkretno želi da riješi ovo pitanje, "riješit će ga kroz ekonomske reforme".

Kopirati
Drag cursor here to close