Stanje nije dobro

Prijeti li BiH nestašica lijekova?

Sci-Tech / Flash | 22. 04. 2017. u 07:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini početkom idućeg mjeseca moglo bi doći do nestašice lijekova, piše Dnevni avaz. Trenutno nitko ne može odgovoriti na pitanje hoće li, nakon što na snagu 7. svibnja stupi novi

Pravilnik o maksimalnim cijenama medikamenata, pacijentima biti dostupne tablete za sprečavanje krvnih ugrušaka - tromba, protiv bolova u želucu i želučane kiseline, dijabetesa, depresije.

Neizvjesnost pritišće i srčane bolesnike.

Alarmantni podaci

Razlog za ovakvu situaciju krije se u tome što će uvoznici i distributeri ubuduće morati prodavati lijekove po novim cijenama određenim Pravilnikom pa bi, zbog razlika s natječajnom cijenom, moglo doći do nestašice mnogih medikamenata.

Ove alarmantne podatke otkrili su sami distributeri, navodeći da im Agencija za lijekove još nije dala nikakvu preporuku kako će se primjenjivati Pravilnik na cijene lijekova koje na natječajima nabavljaju bolnice, fondovi, ljekarne...

''Do nestašice može doći i ako budu raspisivani natječaji za nabavke lijekova po novim propisanim cijenama'', kazao je jedan zastupnik distributera.

On objašnjava da natječajna procedura, zbog mogućih žalbi, može potrajati čak i nekoliko mjeseci!

Novi Pravilnik o cijenama, na čije se usvajanje čekalo od 2008. godine, objavljen je 13. siječnja. Tada je veletrgovcima dat rok do 7. svibnja da usklade cijene s novim propisom.

Odranije je poznato da bi lijekovi trebali pojeftiniti od 20, a neki i 80 posto.

Problem s cjepivima protiv trbušnog tifusa

Agencija za lijekove jučer je na svojoj internetskoj stranici obavijestila pacijente o nestašici cjepiva protiv trbušnog tifusa.

''Proizvođač „Sanofi Pasteur S. A.“ obavijestio nas je da je došlo do problema u opskrbi tim cjepivom, ali da očekuje skoru normalizaciju situacije'', navode iz Agencije, uz pojašnjenje da cjepiva kojih još ima na tržištu ispunjavaju potrebne standarde i da se mogu nesmetano koristiti.

Kopirati
Drag cursor here to close