Upisi u Mostaru

Pričali smo s brucošima: Očekuju znanje, noćni život i posao

Sci-Tech / Flash | 30. 06. 2016. u 11:54 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očekujem da će na prijamnom sve proći u najboljem redu, te da ću tijekom studija biti uspješna. Nakon fakulteta očekujem zaposlenje, a izbor je, po mom mišljenju velik. Može se raditi u javnim ustanovama kao što su bolnice, domovi zdravlja, ali ima i velik izbor u privatnom sektoru'', kaže Lea Ledić za Bljesak.info, koja želi upisati Sanitarno inženjerstvo na Fakultetu zdravstvenih studija. 

Naime, prijave za upis studenata Sveučilišta u Mostaru počele su ovaj tjedan. Studenti prvenstveno očekuju da će proći prijamni ispit, tijekom studija dobiti potrebno znanje, ali i naći zaposlenje.

Na Filozofskom fakultetu smo sreli i buduću studenticu iz Gacka iz RS-a, koja je došla u Mostar upisati studij engleskog jezika.

''Naravno prvo očekujem da ću biti primljena na fakultet, a od fakulteta pored ostalog, očekujem i put inozemstvo. Nada se da ću bar jedan semestar otići negdje na razmjenu studenata'', kaže dodajući kako joj se i ranije dolazila u Mostar koji joj se jako sviđa, što je između ostalog presudilo i njezinoj odluci o mjestu studiranja.

Iva Ivanković je u Mostar došla iz Metkovića u želji da upiše studij Logopedije i edukacijske rehabilitacije.

''Očekujem prvo znanje, ali i da fakultet neće biti toliko težak i da sve proteče u najboljem redu. U Mostaru nisam prvi put, grad je iznimno fin, a mislim da ću ovdje imati dobru ekipu i da će noćni život biti dobar'', kaže Iva za Bljesak.info.

Ante Vidačković iz Mostara, želi upisati FPMOZ studij informatika, prvo što se nada je da će proći na prijamnom ispitu, a vjeruje kako će očekivanja od studija doći i s početkom nastave.

Veliko je zanimanje i za novi studij kriminalistike, a Tomislav Soldo iz Širokog Brijega se nakon završenog fakulteta nada poslu u struci.

''Upisat ću kriminalistiku na Pravnom fakultetu u Mostaru. Očekujem da ću upasti na fakultet, te da ću nakon fakulteta pronaći posao u struci'', kaže Soldo za Bljesak.info dodajući da je Mostar odabrao jer ne može napustiti prekrasnu Hercegovinu.

Njegov kolega iz Širokog Brijega, Domagoj Karačić, također želi upisati kriminalistiku, te se nada kako će zadovoljiti kriterije i uspjeti upisati željeni fakultet.

''Malo sam razočaran izgledom zgrade Pravnog fakulteta, ali se nadam da su profesori bolji'', kaže Domagoj za Bljesak.info.

Petar Jelonjić iz Mostara upisao je Građevinski fakultet.

''S obzirom da sam završio gimnaziju očekujem da bude teško, ali bar znam da vrijedi, a očekujem puno matematike i fizike'', kaže nam Petar dodajući kako nije razmišljao o odlasku iz Mostara.

''Nisam razmišljao o odlasku, jer toliko ljudi puno dolazi u Mostar studirati, a mi koji tu imamo ovdje sve, nema smisla da idemo'', zaključuje Petar u razgovoru za Bljesak.info.

Inače, Sveučilište u Mostaru ove godine očekuje 4.392 brucoša, dok Univerzitet Džemal Bijedić na svojim studijima očekuje 2.350 novih studenata.

Upisi u prvu godinu studija u prvom upisnom roku na Sveučilištu u Mostaru počeli su se provoditi 27. lipnja, a trajat će do 2. srpnja 2016. godine, dok će u drugom roku trajati od 14. do 17. rujna 2016. godine.

Na Univerzitetu Džemal Bijedić upisi u prvu godinu studija u akademskoj 2016./2017. godini traju od 13. lipnja do 01. srpnja 2016. godine.

Podsjetimo, studenti ove godine imaju priliku upisati i nove studije pa se tako na Sveučilištu otvara šest novih studija, dok se na Univerzitetu otvaraju tri nova studija.

'Univerzitet Džemal Bijedić na Univerzitetskom studiju, ima tri nova studija, 'Poslovna informatika' koja prima 80 studenata, 'Zdravstvena njega' koja može primiti 140 studenata i 'Dizajn interijera' koji prima 30 studenata'', rekli su ranije za Bljesak.info iz Univerziteta Džemal Bijedić.

Iz Sveučilišta u Mostaru potvrđeno nam je kako je pokrenuto šest novih studijskih programa.

''To su: Sveučilišni preddiplomski studij 'Elektrotehnika' na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta, Sveučilišni preddiplomski i diplomski dvopredmetni studij 'Komparativna književnost' na Filozofskom fakultetu, preddiplomski studij 'Promet i logistika', smjer 'Cestovni promet' u okviru Sveučilišnog odjela 'Promet i logistika', preddiplomski studij 'Kriminalistika i sigurnost menadžmenta' na Pravnom fakultetu, integrirani studijski program 'Dentalna medicina' na Medicinskom fakultetu, te u okviru postojećeg Studijskog programa sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija 'Poslovna ekonomija' pokretanje novog smjera 'Poslovanje s EU' na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru'', rekli su za Bljesak.info iz Sveučilišta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close