Znanstveni skup

Preporod: "Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci"

Sci-Tech / Flash | 30. 05. 2015. u 08:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Bosanskohercegovačka država i Bošnjaci" naziv je petog znanstvenog skupa koji se održava danas u Sarajevu u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", s ciljem razmatranja pravnih, društvenih, kulturnih, političkih i drugih pitanja bitnih za razvoj Bosne i Hercegovine.

Skup je otvorio predsjednik "Preporoda" Senadin Lavić koji je kazao da će sve teme koje danas budu analizirane imati samo jedan cilj, a to je doprinijeti prosperitetu zajednice i razvoju nove političke kulture u BiH.

Lavić je govorio o o temi ''Dvadeset godina nakon Srebrenice i Dejtona''. Mišljenja je da je kraj 20. stoljeća u BiH završio na granici uništenja države i društva te doveo do cijepanja multietničkog pluralnog tkiva koje je povijesno definiralo bosansko biće, te projicirao demografsku depopulaciju na velikim dijelovima državne teritorije.

Naglasio je da su Bošnjaci uništeni gotovo na pola teritorije.

''Te nesretne 1992. godine započinje organizirana agresija Miloševićevog režima na međunarodno priznatu Republiku BiH. Rezultati su stravični po državu i njezin narod. Tom procesu 1993. godine daje pečat i Tuđmanov režim. Rezultat je 1995. godine ispostavljen u Srebrenici kao mjestu na kojem se okončava genocid nad Bošnjacima i agonija uništavanja jedne države'' istaknuo je Lavić.

Zamjenica predsjednika BZK ''Preporod'' Lada Sadiković govorila je o položaju međunarodne zajednice u BiH.

Naglasila je da BiH bez pomoći međunarodne zajednice nije u mogućnosti da ispunjava svoje međunarodne obaveze, pogotovo sada u jeku diplomatske inicijative.

Osim Lavića i Sadiković, teme će obraditi još 23 sudionika.

Kopirati
Drag cursor here to close