Mostar

Povezivanjem poslodavaca i visokoškolskih ustanova omogućiti lakše zapošljavanje

Sci-Tech / Flash | 27. 04. 2017. u 10:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović otvorio je u četvrtak konferenciju "Povezivanje fakulteta i poslodavaca-sustavna rješenja", koja se održava u Mostaru.

Ministar Hadžović novinarima je kazao kako je spajanje visokog obrazovanja i gospodarstva jedan od primarnih zadataka kako bi se mladi školovali za tržište rada, a ne za zavode za zapošljavanje.

''Cilj nam je da se studenti i naši učenici školuju za zanimanja koja mogu pomoći razvoju BiH. U postupku uvezivanja najvažniji su nastavni planovi i programi koji će omogućiti kvalitetno studiranje i kvalitetna zanimanja'', istaknuo je Hadžović, dodavši kako nakon uvezivanja visokog obrazovanja i gospodarstva isto treba učiniti i sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Ministar Hadžović poručio je kako nastavni planovi i programi, novi odsjeci, novi fakulteti, moraju biti usklađeni s razvojem modernih tehnologija.

''Ne možemo zaostajati za svijetom, imamo mogućnosti i trebamo ih dalje razvijati'', kazao je.

Organizator konferencije "Povezivanje fakulteta i poslodavaca - sustavna rješenja" je asocijacija "Akademac", u suradnji sa županijskim Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

Projekt "Akademac" implementira Omladinski kulturni centar (OKC) Banja Luka, a financijski ga podržava Američka agencije za međunarodni razvoj (USAID), u okviru CSSP programa.

Menadžer OKC-a Banja Luka Ante Jurić Marijanović kazao je kako su u okviru provedbe projekta identificirana tri ključna problema, a to su nedostatak prakse, neadekvatni nastavni planovi i programi te neadekvatna upisna politika, nakon čega se radilo na definiranju mogućih rješenja tih problema.

''Jedno moguće sustavno rješenje je povezivanje poslodavaca i fakulteta. To sustavno rješenje koje mi zagovaramo nije uopće izmjena neke politike, nego uspostavljanje trajnog komunikacijskog tijela koje će biti pri svakom fakultetu i kontinuirano će raditi na problemu povezivanja tržišta rada i poslodavaca'', kazao je Jurić Marijanović.

Naglasio je kako je ključ rješenja uključivanje poslodavaca u obrazovni sustav.

''Poslodavci troše dosta vremena i resursa da bi educirali čovjeka kako bi on mogao početi raditi. Rješenje tog problema je ulazak poslodavaca u obrazovni sustav te izmjena i prilagodba kurikuluma'', dodao je Jurić Marijanović.

Prorektor za nastavu Sveučilišta u Mostaru Vojo Višekruna kazao je kako na Sveučilištu u Mostaru nastavnici imaju obvezu u nekom vremenskom razdoblju vršiti prilagođavanje ili reviziju svojih nastavnih programa iz razloga razvoja znanosti i tehnologije.

''Unutar te revizije i otvaranja novih studijskih programa važna je uloga gospodarstva, odnosno okoline. Te mogućnosti zakonski i normativno postoje, ali vrlo često se događa da ne dolazimo ili ne nailazimo na neku komunikaciju. Ako mi napravimo neki prijedlog i to dostavimo na mišljenje, vrlo često ne dobijemo nikakav komentar'', naveo je Višekruna.

Student komunikologije Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Muamer Zukanović upozorio je na kroničan nedostatak prakse na bh. visokoškolskim ustanovama.

''Više praktičnog rada tijekom studiranja dobro bi došlo. Odsjek za komunikologiju praksu radi tek na četvrtoj godini studija, a do tada je sve teorijska nastava'', dodao je Zukanović.

Kopirati
Drag cursor here to close