Pohrana stanica

Potvrđena liderska pozicija CryoSavea u Europi i svijetu

Sci-Tech / Flash | 18. 11. 2014. u 12:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Striktne procedure za licence i akreditacije koje moraju zadovoljiti banke matičnih stanica, dovode upravo do osiguranja rada najboljih banaka, a koje postavljaju najsuvremenije standarde u oblasti pohranjivanja matičnih stanica , te konstantno ulažu u napredak i razvoj tehnologije za kvalitetno i dugoročno čuvanje matičnih stanica.

Novo istraživanje tržišta pobrojalo je vodeće banke matičnih stanica u Europi i svijetu. Na listi se nalaze sljedeće banke Cord Blood Registry Systems, Cordlife Group Limited, Cord Blood America, NeoStem , Cryo-Cell International, ViaCord, CryoSave (Esperite NV), Smart Cells International i China Cord Blood Corporation.

Na listi se nalazi CryoSave prva banka koja je roditeljima u BiH, prije pet godina, omogućila pohranjivanje matičnih stanica iz krvi i tkiva pupčane vrpce, a koja je zadržala lidersku poziciju u Europi i svijetu. CryoSave je jedina banka iz Europe koja se nalazi na navedenoj listi.

Konkretno u CryoSave-u se trenutno primjenjuju najsuvremeniji standardi za pohranjivanje matičnih stanica. Jedan o standarda je tzv. „Zlatni standard“ koji zahtijeva da se nakon što uzorak krvi pupčane vrpce stigne u laboratoriju, pristupi izdvajanju matičnih stanica. Ovaj proces predstavlja jedan od najvažnijih segmenata krioprezervacije - zamrzavanja matičnih stanica. Izdvajanje matičnih stanica i metoda smanjenog volumena smatra se zlatnim standardom u krioprezervaciji krvi iz pupčane vrpce, među svim vodećim bankama u svijetu. Ovaj proces uklanja neterapeutske stanice i tako omogućava čuvanje isključivo mononuklearnih stanica, jedinih stanica potrebnih za terapiju koje su odmah u slučaju potrebe spremne za upotrebu.

Kako bi se provela obrada uzorka vrhunske kvalitete koji omogućava da se dobije maksimalna količina matičnih stanica, CryoSave koristi sustave SEPAX 2, koji su poznati kao najefikasniji sustavi za izdvajanje matičnih stanica. Drugi standard koji se primjenjuje u CryoSave-u je sustav dvostrukog pohranjivanja gdje se matične stanice dijele na dva dijela, osiguravajući tako dodatnu sigurnost za roditelje i mogućnost korištenja uzoraka više puta.

Do sad je oko 5.000 obitelji iz BiH pohranilo matične stanice u CryoSave banci matičnih stanica. Njihovi uzorci se čuvaju u jednoj od šest laboratorija koje posjeduje CryoSave, smještena je u gradu Nielu, pored Bruxellesa, a koja je nedavno proglašena najsuvremenijim laboratorijem u Europi za pohranjivanje matičnih stanica.

Kopirati
Drag cursor here to close