Nadležni znaju

Potresi prijete BiH

Sci-Tech / Flash | 17. 12. 2014. u 21:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opasnost od potresa u BiH postoji jer se nalazi na seizmički aktivnom području, istaknuto je na konferenciji o prirodnim katastrofama koja je u srijedu počela u Sarajevu.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar je istaknuo kako BiH ima visok rizik od pojave razornih potresa te da se, prema podacima iz procjene ugroženosti od prirodnih ili drugih nesreća iz 2011. godine, najveći dio područja BiH nalazi u zoni sedmog, osmog i devetog stupnja Merkalijeve ljestvice.

Istaknuo je kako potresi takve snage izazivaju velike posljedice po ljude, imovinu, okolinu i infrastrukturu zbog čega je potrebno raditi na kadrovskom i tehničkom jačanju nadležnih institucija u BiH, te njihovoj boljoj koordinaciji i razmjeni podataka u ovoj oblasti.

"BiH je uspostavila Platformu za smanjenje rizika od katastrofa u vidu stalnog foruma za razmjenu mišljenja s ciljem iznalaženja rješenja za smanjenje rizika u svim područjima djelovanja. BiH je opredijeljena da politika smanjenja rizika od katastrofa bude prioritet", istaknuo je Ćavar, prenijela je Srna.

Prema njegovim riječima, sve aktivnosti koje su uslijedile poslije proljetnih poplava pokazale su da se mora uspostaviti tijesna suradnja i koordinacija između svih sudionika u sustavu zaštite i spašavanju.

"Ministarstvo sigurnosti stvorilo je sve pretpostavke da buduća vlast uradi reformu u oblasti zaštite i spašavanja", naglasio je Ćavar.

Vršitelj dužnosti direktora Uprave Civilne zaštite Republike Srpske, Veseljko Elez, smatra kako treba jačati stručno znanje i kapacitete u lokalnim zajednicama, te praviti pravilne procjene rizika i svega onoga s čime postoji mogućnost suočavanja.

"Mislim da prvo moramo jačati lokalne, a onda kapacitete svih struktura, poštujući ustavna rješenja BiH. U civilnu zaštitu se mora ulagati i ona se mora jačati na svim razinama, a potrebno je uspostaviti koordinacija na pravi način", smatra Elez.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak ukazao je na potrebu da na razini FBiH bude uspostavljen telefonski broj 112 za hitne situacije, što je i zahtjev Europske komisije.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Dejić kaže kako BiH prijete potresi, jer se nalazi na seizmički aktivnom području.

"Naš zavod ima mrežu od šest seizmoloških stanica, a najnovija je postavljena u Zenici gdje se često događaju gorski udari. To nam omogućava da bilježimo potrese o kojima obavještavamo kompletnu javnost", pojasnio je Dejić.

Kopirati
Drag cursor here to close