Naši mozgovi

Posao u Googleu: I ako ste iz BiH, možete biti najbolji

Sci-Tech / Flash | 26. 02. 2014. u 20:08 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se zadnjih dana više nego inače govori kako u Bosni i Hercegovini mladi, unatoč svojim sposobnostima, nemaju posla ni budućnosti i kako naši mozgovi vrijede tamo negdje preko granice, pojavljuju se priče koje to i potvrđuju.

Tako je portal Radio Sarajeva objavio priču o Ilmi Ramčević, koja je u veljači počela raditi u ispostavi Googlea u irskom Dublinu te o braći Damiru i Danijelu Ferizoviću iz Bosanskog Petrovca, informatičkim genijima koji su godinama u vrhu na svjetskim olimpijadama u informatici.

''Na njihovu sreću, a na žalost Bosne i Hercegovine, njihova priča nastavljena je u njemačkom Karlsrueu, gdje uspješno studiraju na Institutu za tehnologiju. Istovremeno, predstavljaju svoj fakultet na europskim prvenstvima sveučilištima, pa je Damir s kolegama u Nizozemskoj između 90 ekipa osvojio srebro u rješavanju informatičkih algoritama'', navodi Radio Sarajevo.

Otac dvojice talenata, Muharem Ferizović, ispričao je Dnevnom avazu kako Damira fakultet šalje na četiri mjeseca u SAD, na Carnegie Mellon University u Pitsburgu, jedan od najboljih na svijetu što se tiče informatike.

''Tu će raditi završni rad, a nakon toga ide u Kaliforniju, na tromjesečnu praksu u Google, tako da se polako ostvaruje njegov san'', ispričao je Ferizović.

Damir je, također, pola godine bio na praksi u najvećoj evropskoj softverskoj firmi SAP u Valdorfu u Njemačkoj i u njenom razvojnom odjelu napravio dobre rezultate. Rekli su mu da su mu vrata širom otvorena ako želi raditi kod njih nakon fakulteta.

S druge strane, Ilma Ramčević, Sarajka koja je nakon magistarskog studija u Londonu stigla do Googlea, kaže kako je četiri intervjua na njemačkom i engleskom, i konačno dobila priliku da budem među 25 ljudi koji su odabrani za praksu.

''Kasnije su nam rekli da je to nekih 0,07 posto od ukupnog broja prijavljenih na internacionalnoj razini. Ja im ne vjerujem, ali zvuči super. Bila sam dio njemačkog tima koji radi s oglašivačima koji koriste Google AdWords i radila na strateškoj optimizaciji online kampanja. Tri mjeseca kasnije su mi pogledali rezultate i rekli – ti ostaješ s nama. Kreiramo tim koji će raditi na razvoju novih tržišta – BiH, Hrvatska i Srbija i ako misliš da to možeš, bit ćeš za sada prva i jedina osoba tog teama'', rekla je Ilma za Radio Sarajevo.

Istaknula je kako, ako ste inžinjer ili programer, morate biti najbolji na svijetu da biste bili tu, ali ako radite na razvoju lokalnog tržišta, u prodaji ili podršci korisnika, onda morate biti samo najbolji sa svog govornog područja.

''Oduzmite sve koje ne zanima ova branša, sve koji nikad neće ni pokušati jer to mora da je štela, i sve koji već nemilosrdno zarađuju u polumutnim privatnim biznisima, i konkurencija nije tako strašna. Zvuči čudno, ali meni je iz Bosne i Hercegovine bilo lakše nego nekome iz Njemačke ili Velike Britanije'', rekla je Ilma.

Kopirati
Drag cursor here to close