Hrvatska je pogriješila

Ponovljeno protivljenje najavljenom odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Sci-Tech / Flash | 01. 09. 2015. u 16:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH Emir Dizdarević očekuje da će Hrvatska shvatiti da je pogriješila kada je izabrala Trgovsku goru za odlagalište radioaktivnog otpada te da neće trošiti bespotrebno novac na istraživačke radnje koje će dokazati da ta lokacija ne odgovara.

Dizdarević je danas u Novom Gradu/Bosanskom Novom o ovoj temi razgovarao s ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić, načelnicom općine Novi Grad/Bosanski Noci Snježanom Rajilić i predstavnicima Kozarske Dubice.

Na sastanku je dogovoreno da se zatraže potpisi načelnika osam općina u slivu rijeke Une iz Republike Srpske i Federacije BiH koji su se i ranije izjasnili protiv odlagališta radioaktivnog otpada, a taj dokument bit će upućen Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH kako bi se diplomatskim kanalima zatražilo izjašnjavanje Hrvatske.

Podsjetio je da je Zavod za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Hrvatske 27. srpnja objavio prijedlog Nacionalnog programa provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora nuklearnog goriva, u kojem je navedena lokacija odlagališta kasarna Čerkezovac.

Dizdarević je u izjavi novinarima naveo da su predstavnici Regulatorne agencije i Vijeća ministara BiH proučili prijedlog i iznijeli nekoliko sugestija.

Napomenuo je da je riječ o istrošenom nuklearnom gorivu iz nuklearne elektrane Krško čiju polovinu Hrvatska nakon zatvaranja elektrane 2043. godine treba preuzeti i planira je smjestiti na spomenutu lokaciju.

On je dodao da, prema EURATOM konvenciji, gradnja objekta ove vrste ne može početi ukoliko ne postoji suglasnost lokalne zajednice, a u Dvoru, u Hrvatskoj na samoj granici sa BiH, ne postoji.

''Ako i usprkos svemu tome krenu s aktivnostima danas smo se dogovorili da formiramo i ekspertski tim koji ima iskustva sa geologijom, katastrom podzemnih voda i seizmologijom i u kojem će biti predstavnik zemlje koja već ima odlagalište radioaktivnog otpada'', dodao je Dizdarević.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić ponovila je da se i dalje provode aktivnosti protiv odlaganja radioaktivnog otpada, istrošenog nuklearnog goriva, na području općine Dvor u Hrvatskoj.

Ona je navela da lokalitet Trgovska gora ne odgovora ni po sastavu zemljišta ni seizmološki za izgradnju odlagališta, jer je riječ o području punom vodotijekova.

Golić je danas u Novom Gradu rekla da je prije nekoliko dana Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, posredstvom Veleposlanstva BiH u Zagrebu, uputilo notu institucijama BiH u Sarajevu u kojoj ih obavještava o namjeri da počnu sa izradom strateške procjene utjecaja na životnu sredinu, koja se odnosi na lokalitet Trgovska gora, s ciljem provođenja prijedloga Nacionalnog programa realizacije strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

''Tražit ćemo od Republike Hrvatske da omogući timu iz BiH pristup lokaciji koju oni pripremaju za eventualno odlaganje radioaktivnog otpada'', dodala je ona.

Dobra je činjenica, kazala je, da su načelnici svih općina u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jednoglasno izjasnili protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada, a sada će im biti proslijeđeni i zaključci s današnjeg sastanka.

Na sastanku je zaključeno da Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH do kraja godine uradi monitoring na području općine Novi Grad, te da se izmjeri eventualna zagađenost, ukoliko je odlaganje već počelo.

Kopirati
Drag cursor here to close