Priznanje

Poljaci podižu spomenik Wikipediji

Sci-Tech / Znanost | 21. 10. 2014. u 12:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slubice, najmanji poljski sveučilišni grad, 22. listopada otkrit će spomenik Wikipediji, najvećoj svjetskoj internetskoj enciklopediji. Učinit će to u znak priznanja demokratskoj prirodi tog web projekta i društvenom naporu kojim se vodi.

Četiri muške figure koje iznad glava nose velik globus sastavljen od puzzli, simbola Wikipedije, rad su armenskog kipara Mihrana Hakobjana, prenosi Fena.

Krzystof Wojciechowski, direktor Collegium Polonicuma, godinama se borio za postavljanje spomenika, a u financiranju mu je pristao pomoći gradonačelnik Tomasz Cisewicz uplativši 15 tisuća eura iz gradskog proračuna. Nada se, među ostalim, kako bi spomenik Wikipediji mogao privući turiste u Slubice.

Wikipedija sa svojih 30 milijuna članaka na gotovo 300 jezika revolucionaran je projekt, navodi Wojciechowski odavajući priznanje bezimenim autorima koji ulažu golem trud i vrijeme u pisanje članak, piše Fena.

Za mene je to znak da je društvo još spremno i voljno učiniti nešto nesebično i da još ima nade za ovu civilizaciju, rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close