HND

Pokrenuto potpisivanje peticije za ukidanje Kaznenog djela sramoćenja

Sci-Tech / Flash | 24. 04. 2014. u 10:18 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pokrenulo je potpisvanje peticije kojim od Vlade traže da ukine članak 148. Kaznenog zakona o djelu sramoćenja "čija je oštrica usmjerena prvenstveno na novinare, dakle autore novinskih tekstova i medijskih priloga".

 "To kazneno djelo u društvo uvodi strah i autocenzuru i vraća nas u eru verbalnog delikta", navodi se u peticiji koju je do sada potpisalo više stotina građana i novinara.

HND smatra da kaznenim sudovima djelo sramoćenja ostavlja golemi prostor arbitrarnosti u prosudbi što jest, a što nije javni interes za javno iznošenje činjenica. Uz to, u sudskoj praksi, a posebno u hrvatskim okolnostima u kojima su sudovi "laki na obaraču" u osuđivanju novinara, kazneno djelo sramoćenja prometnut će se u idealno sredstvo za kaznenu represiju i odmazdu nad novinarima.

Istodobno, ocjenjuje HND, to kazneno djelo prijetnja je slobodi govora i svih ostalih sudionika javne komunikacije, kao i svakog građanina koji u bilo kojoj prilici, pred svjedocima, iznese tvrdnju
koju netko može doživjeti kao sramoćenje.

"Zato tražimo najhitnije uklanjanje djela sramoćenja iz Kaznenog zakona, ali i dekriminalizaciju ostalih kaznenih djela iz sfere zaštite časti i ugleda i njihovo prebacivanje u sferu građansko-pravne odgovornosti", stoji u tekstu peticije HND-a.

Potpisivanje peticije potaknuto je nepravomoćnom presudom za "sramoćenje" protiv novinarke Jutarnjeg lista Slavice Lukić, koja je tužena i osuđena zbog članka u kojem je izvijestila da je privatna
poliklinika Medikol od studenog 2007. pa do kraja 2013. dobila iz sredstava HZZO-a 500 milijuna kuna.

U tekstu iz veljače 2013. novinarka je ustvrdila da je Medikol, unatoč ogromnom prihodu javnog novca, nestabilna ustanova. Razvoj događaja to je i potvrdio pa su prije nekoliko mjeseci vlasnici Medikola zatražili predstečajnu nagodbu.

 Ta je presuda, koliko je HND-u poznato, prva nepravomoćna presuda za djelo sramoćenja koje je uvedeno novim Kaznenim zakonom, koji je na snazi od 1. siječnja prošle godine.

Po evidenciji HND-a, na hrvatskim sudovima vode se 42 postupka za djelo sramoćenja – od toga na kaznenom odjelu Općinskog suda u Zagrebu 33 postupka, u Rijeci pet i u Osijeku četiri postupka.

Kopirati
Drag cursor here to close