Šok u Yahoo-u

Pogreška 'teška' 109 milijuna $: Izvršna direktorica Yahooa otpušta najbližeg suradnika

Sci-Tech / Flash | 17. 01. 2014. u 10:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od kada je preuzela mjesto izvršne direktorica Yahooa Marissa Mayer poduzela je brojne poteze kako bi preokrenula poslovanje kompanije.

Do sada je većina analitičara i medija imala samo riječi hvale za njene postupke i viziju Yahooove budućnosti jer je odmah po dolasku smanjila birokraciju, orijentirala se na mobilne aplikacije te je kupila brojne kompanije i njihove talentirane zaposlenike, a jedan od najpoznatijih je Nick D'Aloisio koji je imao samo 17 godina kada je Marissa kupila njegov Summly.

Također, ona je pri dolasku u kompaniju sama odabrala dio najbližih suradnika te je prije 15 mjeseci kao direktora operacija u Yahoou zaposlila Henriquea de Castra koji je također došao iz Googlea, a već onda mnogi su je upozoravali da je to pogreška.

Čim je zaposlila de Castra, jedan izvor upoznat sa situacijom novinarima Business Insidera rekao je kako on ima iznimno tešku narav te da ga u Googleu nitko nije volio – niti ljudi s kojima je radio, niti klijenti.

S obzirom da je Mayer inženjerka koja nije imala iskustva u oglašavanju, odjel oglašavanja prepustila je de Castru, no ta se odluka na kraju pokazala potpuno pogrešnom – on nije donio neke velike promjene niti je utjecao na porast zarade od oglašavanja, a s vremenom je na površinu isplivala i njegova nagla narav te se sve češće sukobljavao s njom i drugim direktorima.

''Donijela sam tešku odluku da naš COO Henrique de Castro mora napustiti kompaniju'', napisala je u objavi zaposlenicima Yahooa i na taj način priznala svoju pogrešku jer ga je, usprkos svim upozorenjima, upravo ona dovela u Yahoou.

Također, ova će njena pogreška, kako predviđaju u kompaniji specijaliziranoj za kompenzacije Equilar, Yahoo koštati čak 109 milijuna dolara (u ovaj iznos uključena je otpremnina i sve plaće i bonusi koje je dobio tijekom 15 mjeseci u Yahoou).

Kao pozitivnu stvar u cijeloj situaciji analitičari napominju kako je Mayer ovu tešku odluku donijela prilično brzo jer nije pokušala zadržati De Castra kako bi pokazala da nije pogriješila, već ga se odlučila riješiti na vrijeme, a jedan od glavnih kandidata za njegovo mjesto jest Ned Brody koji bi napokon trebao donijeti neke pozitivne pomake Yahooa na tržištu online oglašavanja.  

Kopirati
Drag cursor here to close