ispod dozvoljene razine

Podignuta nepotrebna buka oko prisutnosti teških metala u tlu

Sci-Tech / Flash | 02. 10. 2015. u 12:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) nema podatke o prisutnosti teških metala u količinama većim od dopuštenih na području svoje odgovornosti'', potvrdila ravnateljica toga zavoda Dijana Mamić.

Županijski Zavod nema podataka koji se u posljednje vrijeme "provlače" kroz medije gdje se spominju poligon "Sveta Barbara" u Glamoču te Kupres i Duvanjsko polje o zagađenosti i kontaminiranosti terena. Po riječima sanitarne inspektorice Mare Galešić, prije godinu dana u skladu s Federalnim pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti na teške metale, pesticide, mineralna ulja, radiologiju i ostalo izvršena je kompletna kemijska analiza vode, tla i kultura koje uspijevaju na ovim terenima.

Svi ti uzorci su, po njezinim riječima, slani na Federalni zavod za javno zdravstvo u Sarajevo, gdje su rezultati tada bili daleko ispod maksimalne dozvoljene razine.

''Kada su uzimani uzorci, upravo je u to vrijeme bila aktualna tema oko uništavanja minsko eksplozivnih sredstava na poligonu u Glamoču, pa je stoga rađena kompletna analiza tla i kultura s tog područja te smatram da je oko ovoga što se kroz medije provlači dignuta nepotrebna buka'', kazala je za Fenu inspektorica Galešić.

Kopirati
Drag cursor here to close