Kvaliteta slike

Počinje pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Mostara ?i Banje Luke

Sci-Tech / Flash | 22. 03. 2014. u 17:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisivanjem ugovora između Ministarstva prometa i veza BiH i kompanije Odašiljači i Veze d.o.o. Zagreb o nabavi digitalne opreme za digitalizaciju mikrovalnih linkova Javnih RTV servisa u BiH, vrijednog 6,657.300 KM, započeo je proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini.

Pet godina nakon što je usvojena strategija prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u BiH i razdoblja s mnogo objektivnih i subjektivnih problema, čini se kako proces digitalizacije nezaustavljivo kreće naprijed.

To je od golemog značaja za cijelu BiH, jer je postojala opasnost da zbog ozbiljnog kašnjenja u digitalizaciji nakon polovine iduće godine, kada istječe rok za okončanje ovog procesa u Europi, BiH ostane u svojevrsnom medijskom mraku.

Jučerašnje potpisivanje sporazuma bh. vlasti s renomiranom tvrtkom iz Hrvatske omogućit će digitalizaciju infrastrukture za prijenos i emitiranje programa javnog RTV sustava, odnosno servisa u tzv. multipleksu A.

- Početak provedbe ovog projekta je sigurno jedan od najvažnijih zadataka od javnog i državnog interesa u BiH. Siguran sam da započinjemo jednu novu kvalitetniju razvojnu fazu u oblasti elektroničkih komunikacija u Bosni i Hercegovini - kazao je ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić.

U ovoj fazi projekta predviđeno je uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sustav digitalnih veza te odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

Planirano je da cjelokupna infrastruktura koju gradi država u projektu digitalizacije bude dodijeljena na upravljanje i korištenje korporaciji javnog RTV sustava BiH, čije se puno zaživljavanje tek očekuje.

- Prelazak na digitalnu televiziju osim na poboljšanje kvaliteta slike, ima utjecaja na druge aspekte života u državi, poput otvaranja mogućnosti većeg broja TV programa, kaže direktor kompanije “Odašiljači i Veze” Aleksandar Golub.

Reforma javnog RTV emitiranja je 16. uvjet u pristupnom procesu Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji, a ministar Hadžić kaže kako će se bh. vlasti potruditi da preostali poslovi iz procesa digitalizacije budu završ eni do ljeta sljedeće godine.

Već se radi na pripremama za započinjanje poslova na drugoj fazi projekta, koja podrazumijeva novu transparentnu natječajnu proceduru.

Ministar Hadžić je jučer posebno naglasio ulogu koju u nastavku procesa digitalizacije imaju javni servisi u Bosni i Hercegovini. No, svima je jasno kako je u pitanju proces od interesa za cijelu državu i društvo, a ne samo javne emitere.

Kopirati
Drag cursor here to close