Sveučilište u Mostaru

Poboljšani studij novinarstva i novi studij odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 18. 06. 2014. u 18:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilagodbom plana i programa Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru normama predviđenim Bolonjskom deklaracijom ostvaruju se bitni preduvjeti za funkcioniranje suvremenog, današnjim uvjetima medijskog rada prilagođenog sveučilišnog Studija novinarstva i na njemu temeljenog, na našim područjima prvog, sveučilišnog Studija odnosa s javnošću.

Ove promjene predviđaju sustav studiranja 3+2+3 godine, što Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru već duže vrijeme ostvaruje, a od sljedeće se godine na Studiju novinarstva uvodi obvezna studentska praksa kroz konvergirane radionice novih medija, radija, kao i televizije i tiska koje već egzistiraju u studijskom programu.

Studentska televizija postala je prepoznatljiv dio Studija novinarstva što je od akademske 2013./2014. godine postao i Studentski list koji se objavljuje u suradnji s Večernjim listom i izlazi kao njegov sastavni dio, čime je naš Studij bio uzor i zagrebačkome.

Od akademske 2014./2015. godine studenti novinarstva će na portalu uz live streaming radija objavljivati i TV uratke kao i tekstove te na taj način stjecati potrebne kompetencije izvršavanja profesionalnih zadaća u medijima što podrazumijeva i kompetencije na području novih i konvergiranih medija. Uz ove aktivnosti nastavit će se i realizacija projekata s partnerskim institucijama koje unaprjeđuju razinu studija poput Regulatorne agencije za komunikacije, Vijeća za tisak i online medije, Udruge BH novinari, Internewsa, Media centra, USAIDA i dr.
Novi studij – Odnosi s javnošću, izrastajući iz Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru upravo ove godine upisuje prvu generaciju studenata. Jedan od važnih kriterija koji su odlučivali o pokretanju studija je činjenica da, iako su se posljednjih godina odnosi s javnošću snažno razvijali, njihova zastupljenost ni u gospodarskim subjektima ni u političkim organizacijama ni približno ne odgovara potrebama i mogućnostima suvremenog gospodarstva i suvremene politike.

Naime, u onim tvrtkama i organizacijama gdje odnosi s javnošću postoje u bilo kojem obliku, kvantitetu još ne prati i kvaliteta koja bi odgovarala zapadnim standardima jer je očit manjak kvalitetno obrazovanih stručnjaka.

Upravo je na visokoškolskim ustanovama najveća odgovornost za profesionalizaciju i «standardiziranje» te profesije kao i za utiranje puta razvoju temeljenome na najboljim zapadnim iskustvima koja trebaju omogućiti obrazovanje nove generacije stručnjaka za komuniciranje. Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru u tom pogledu zasigurno može zadovoljiti najviše standarde i svojim prostornim i nastavničkim mogućnostima.

Program Odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru nastoji obuhvatiti najbolje iz američkog (prvenstveno praktičnog) i europskog (prvenstveno teorijskog) pristupa kako bi zadovoljio potrebe modernog poslovnog-komunikacijskog svijeta. Na Studiju odnosa s javnošću predavat će renomirani nastavnici kako sa Sveučilišta u Mostaru, tako i suradnici sa zagrebačkog, sarajevskog, banjolučkog i drugih regionalnih sveučilišta, a sam studij je koncipiran kao interdisciplinaran pa će uz profesore s područja odnosa s javnošću predavati i nastavnici s ekonomskih, komunikoloških, novinarskih, medijskih, pravnih i drugih znanstvenih disciplina, čime će studenti steći potrebna znanja i kompetencije za rad na ovome području.

Nastavni planovi i programi kako na studijima Novinarstva (koji se izvodi i kao jednopredmetni i dvopredmetni) i Odnosa s javnošću, tako i na drugih četrnaest studija Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji kombiniranjem čine čak 70 studijskih grupa, harmonizirani su s planovima i programima referentnih sveučilišta u regiji i inozemstvu što olakšava njihovu usporedivost te pokazuje orijentiranost i prema stranim studentima.

Svi studiji na Filozofskom fakultetu, uključujući i poslijediplomske studije, su koncipirani sukladno odrednicama Bolonjske deklaracije te stoga podrazumijevaju i pokretljivost studenata i nastavnika.

Vrednovanje opterećenosti, odnosno napora studenata temelji se na ECTS sustavu što je jedan od glavnih preduvjeta za realizaciju pokretljivosti i mogućnost studijskih boravaka i na drugim sveučilištima potpisnicima Bolonjske deklaracije.

Kopirati
Drag cursor here to close