Microsoft BiH

Pobjednici FIT Coding Windows Phone natjecanja

Sci-Tech / Internet | 10. 07. 2012. u 13:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft je ove godine podržao četvrto Coding Challenge takmičenje u organizaciji Fakulteta za informacijske tehnologije (FIT) u Mostaru, kroz podršku za natjecanje u kategoriji razvoja Windows Phone aplikacija.

Po prvi put ove godine na natjecanje su se mogli prijaviti i studenti sa bilo kojeg drugog univerziteta pa je samim tim privuklo veliki broj sudionika u svim kategorijama, a naročito u Windows Phone kategoriji.

''Kroz FIT Coding Challenge natjecanje studenti su pokazali veliko zanimanje za razvoj aplikacija na Windows Phone platformi te nas raduje činjenica da smo kao rezultat natjecanja dobili 15 zanimljivih aplikacija koje će svoje mjesto naći ne samo na telefonima korisnika u Bosni i Hercegovini, nego i u svijetu. Microsoft BiH i u budućnosti planira da podrži ovakva natjecanja te dodatno uloži u promociju Windows Phone platforme“, izjavila je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH.

Za prve tri nagrade pobrinula se kompanija Nokia, a podršku natjecanju su pružili Microsoft partneri Telerik i Pluralsight.

Prvo mjesto osvojio je student FIT-a Mostar, Semin Alkić, sa aplikacijom Have2See. Aplikacija omogućava pregled popularnih turističkih destinacija širom svijeta korištenjem ''Augmented Reality'' odnosno kroz pronalazak obližnjih destinacija, mogućnost pregleda slika, komentara, davanja recenzija, izdvajanja omiljenih lokacija itd.

Drugo mjesto, pripalo je Harisu Mujkiću, studentu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, za igru ''Sweets Commander'' koja se bazira na tower-defense konceptu i ''odbrani od mrava'' koja će biti veoma zabavna korisnicima.

Treće mjesto, osvojio je Dženan Šljivo, sa aplikacijom Cyclocomp koja omogućava biciklistima praćenje trenutne brzine, pređeni put i ostvarenih rezultata. Zanimljivost ove aplikacije je mogućnost pristupa i bez internet konekcije.

Kroz natjecanje je ponuđen još veliki broj zanimljivih aplikacija o kojima je više detalja dostupno na linku i gdje su aplikacije poredane po abecednom redu.

Kopirati
Drag cursor here to close