Dominacija na tržištu

Po prvi puta u povijesti tableti s Androidom prodavaniji od tableta s iOS-om

Sci-Tech / Flash | 05. 03. 2014. u 15:30 R:i.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po prvi puta u povijesti tableti s Androidom prodavaniji su od tableta s iOS-om. Ovime je dodatno potvrđena globalna dominacija Androida, koji je nakon godina uvjerljivog vodstva među pametnim telefonima sada osvojio i tržište tableta.

Nevjerojatan je rast prodaje tableta sa Android mobilnim operativnim sustavom, u 2013 godini ih je prodano ukupno 121 milijun, dok je godinu ranije prodaja zaustavljena na cifri od 53,3 milijuna.

Nedvojbeno je kako Googleov operativni sustav za mobilne uređaje uživa ogromnu popularnost među korisnicima, jer je malo koja platforma, ako takva uopće postoji, zabilježila ovako velik rast na godišnjoj razini.

Istina, Appleovi tableti sa iOS-om su također zabilježili rast prodaje u prošloj godini, prodano ih je ukupno 70,4 milijuna, dok je u 2012. brojka prodanih Appleovih tableta iznosila 61,5 milijuna komada.

Istina, treba dodatno razlučiti „dvoboj“ Androida i iOS-a, jer se na iOS-u „vrte“ samo Appleovi uređaji, stoga je tvrtka iz Cupertina i dalje vodeća kao pojedinačni proizvođač, a taj trend traje već četiri godine, otkako je objavljena prva generacija iPad uređaja.

Ostali tableti, odnosno operativni sustavi na njima, uključujući i Microsoft praktički nisu vrijedni spomena jer drže doista mali dio globalnog tržišta. Posebno su razočaravajući rezultati upravo Microsofta, iako su i tableti s Windows OS-om također zabilježili rast, sa 1,2 milijuna u 2012. na 4 milijuna prodanij primjeraka u 2013.

Ali, Microsoft se nadao da će svojim Windows 8 OS-om, koji je praktički zamišljen upravo za tablete i ostala „čuda“ sa zaslonom osjetljivim na dodir agresivnije zauzeti tržište, ali to se ipak nije dogodilo...

Kopirati
Drag cursor here to close