prikrivena čudovišta

Pet novih velikih crnih rupa prijeti Zemlji

Sci-Tech / Flash | 07. 07. 2015. u 07:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svemiru možda ima mnogo više crnih rupa nego što se do sada pretpostavljalo, pokazuje novo istraživanje. Britanski astronomi su otkrili pet “supermasivnih” crnih rupa, koje su do sada bile prekrivene prašinom i gasovima.

Najnovije otkriće navodi na zaključak da u svemiru ima nekoliko milijuna više crnih rupa nego što se do sada vjerovalo. Supermasivne crne rupe poput vrtloga usisavaju sve što im se nađe na putu, a njihova masa se kreće između sto tisuća i milijardu Sunčevih masa.

Pet novih crnih rupa otkrivene su zahvaljujući rendgenskim zracima visoke energije u središtu pet galaksija.

Mogućnost da postoji nekoliko milijuna više crnih rupa nego što smo pretpostavili pojavila su se i strahovanja da bi jedna od njih mogla da se nalazi na udaljenosti do milijardu milja od našeg Sunčevog sustava. Njena gravitacija bi mogla utjecati na Zemljinu orbitu oko Sunca, donoseći nam ljeta s temperaturama od više stotina stupnjeva Celzijevih i zime sa temperaturama daleko ispod nule, čime bi život na Zemlji bio doveden u pitanje.

Novih pet crnih rupa detektirala je Nasin oribitirajući opservatorij NuSTAR, koji je osmišljen da registrira rendgenske zrake izuzetno visoke energije koje emitiraju objekti poput ovih.

George Lancebery, rukovoditelj Centra za ekstragalaktičku astronomiju Sveučilišta u Daramu, kaže:

“Odavno znamo za supermasivne crne rupe koje nisu prikrivene prašinom i plinovima, ali sumnjali smo da su mnoge zaklonjene. Zahvaljujući NuSTAR prvi put smo jasno vidjeli ta prikrivena čudovišta.”

Kopirati
Drag cursor here to close