Ulov u mreži

Penghu čovjek: Pronađena nova vrsta primitivnog čovjeka

Sci-Tech / Flash | 29. 01. 2015. u 09:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ribari su u mrežama pronašli neobičan ulov - ostatke ljudske vilice, no taj fosil je, ispostavilo se, vrlo značajan.

Fosilizirana ljudska čeljusna kost pronađena je u moru nedaleko od tajvanske obale, a čini se da je riječ o otkriću nove vrste primitivnog čovjeka koji je nastanjivao istočnu Aziju prije čak i do 190.000 godina.

Tim znanstvenika iz Tajvana, Japana i Australije nazvao je tu novu vrstu primitivnog čovjeka "Penghu čovjek", jer je fosil uhvaćen u mrežu nedaleko od istoimenog otočja, prenosi Telegraph.

Riječ je o desetak centimetara velikom fosilu čeljusne kosti, koja na sebi još uvijek ima četiri čitava zuba, dva od kojih su kutnjaci. Znanstvenici nisu zasad uspjeli utvrditi spol, dob i visinu tog hominida na temelju pronađenog fosila, ali su istaknuli kako je riječ o "robusnom" fosilu.

Pronađeni fosil nema srodnosti s homo erectusima tog doba - Peking čovjeku i Java čovjeku. Ostaci isto tako nisu povezani niti s homo floresiensisom, odnosno takozvanim "hobbit" hominidom, čiji fosilizirani ostaci su pronađeni na indonezijskom otočju Flores 2003. godine.

To znači da bi taj fosil mogao predstavljati posve novu vrstu ili rijetku podgrupu homo erectusa. Znanstvenici sugeriraju u svojoj studiji da to otkriće "implicira prisutnost još jedne dugostojeće loze u Aziji, koja se pojavila u ranom pleistocenu.

Kopirati
Drag cursor here to close