Međugorje

Pendeš: Mirna i sigurna zemlja je i šansa za mlade

Sci-Tech / Flash | 30. 08. 2016. u 12:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš održala je predavanje “Mirna i sigurna zemlja je šansa za mlade” sudionicima NATO ljetne škole koja se održava u Međugorju od 27. do 30. kolovoza.

Organizator škole je Atlantsko vijeće BiH, a pokrovitelj Odjel za javnu diplomaciju NATO-a iz Bruxellesa, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Pendeš je zahvalila Atlantskom vijeću jer je ''promocija vrijednosti NATO saveza mladim ljudima od velikog značaja za BiH i njen put ka NATO-u''.

''Vrijednosti NATO-a, kao što su mir i sigurnost, omogućavaju ekonomski razvitak zemlje, a samim tim i ostanak mladih ljudi. Pozivam mlade u BiH da se aktivno uključe u izgradnju boljeg sutra, da se pridruže Oružanim snagama BiH kao najboljem dijelu našeg društva i time doprinesemo sigurnom okruženju za sve nas. Kad imamo mirnu i sigurnu zemlju, to je i šansa za mlade i razlog da se ne napušta naša zemlja'', poruka je ministrice Pendeš mladim ljudima.

Pendeš je zahvalila i svim međunarodnim subjektima u BiH, posebno Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država, NATO stožeru u Sarajevu, Velikoj Britaniji kao NATO kontakt državi i Veleposlanstvu Velike Britanije u BiH, koji daju svesrdnu podršku u aktiviranju MAP-a.

Prethodna dva dana, sudionicima NATO ljetne škole obratili su se među ostalima predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zamjenik zapovjednika NATO stožera u BiH Lars Arne Aulie, veleposlanik Republike Hrvatrske u BiH Ivan del Vechio.

U radu su sudjelovala i izaslanstva različitih nivoa vlasti iz Bosne i Hercegovine, predstavnici diplomatskog zbora, intelektualci, znanstvenici, mediji, kao i sudionici iz regije.

Za danas su predviđena i obraćanja zamjenika zapovjednika Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga S BiH, brigadnog generala Ivice Jerkića, kao i profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Mirka Pejanovića.

Škola u Međugorju je druga NATO ljetna škola i okupila je više od 70 studenata iz BiH, zemalja Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država s ciljem da pokaže da mladi BiH dijele iste vrijednosti kad je riječ o demokraciji, ljudskim pravima i pridruživanju BiH NATO-u i EU.

Kopirati
Drag cursor here to close