Je li virtualno stvarno?

Pellizzer: Razlika između virtualnog i stvarnog nasilja gotovo da ne postoji

Sci-Tech / Flash | 21. 07. 2014. u 22:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petodnevna kampanja 'Je li virtualno stvarno?' u sklopu globalnog projekta 'Preuzmi kontrolu nad tehnologijom' počela je u Sarajevu. Organizatori kampanje su fondacija 'Jedan svijet - platforma za jugoistočnu Europu' i portal 'Ženskaposla.ba'.

Tim povodom je programska menadžerica fondacije „Jedan svijet - platforma za jugoistočnu Europu“ Aida Mahmutović kazala da je naziv projekta „Zaustavi nasilje nad djevojčicama, djevojkama i ženama putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija" te da se sastoji iz nekoliko dijelova.

- Jedan od dijelova je mapiranje nasilja kako bismo stvorili čvrstu osnovu za razmatranje ovog problema te lobirali za zakone, s obzirom na to da takvi zakoni ne postoje u BiH ni u regiji - rekla je Mahmutović.

Druga stvar koju su uradili, kazala je, jest istraživanje provedeno ne samo u BiH već na globalnoj razini, u sedam država, a istraživači fondacije su razgovarali s ljudima i putem društvenih mreža, Facebooka, Twittera... „jer to su najjače internetske platforme gdje se slučajevi nasilja i događaju".

- Surađivali smo i pokušat ćemo nastaviti suradnju s MUP-om FBiH. Bili su jako otvoreni prema nama ali njima su „ruke vezane“ zakonom. Kazneni zakon BiH je jako dobar, ali u njemu ne postoji opcija za rješenje ako se nešto događa u virtualnom svijetu - kazala je Mahmutović.

Dodala je da postoji tzv. 'CyberCrime' jedinica, ali da se oni bave samo visokotehnološkim kriminalom, a ne problemima 'običnih' ljudi.

Direktorica fondacije 'Jedan svijet' Valentina Pellizzer rekla je da postoji veliki broj žrtava psihičkog maltretiranja.

- Tu se ne radi samo o psihološkom maltretiranju, jer ako se radi o mom tijelu i neko odluči pisati o tome, onda je moje tijelo ugroženo, kao i moj život i sigurnost. Ta me osoba može pronaći „vani“, pratiti me i nanijeti mi fizičke ozljede - pojasnila je Pellizzer.

Razlika između virtualnog i stvarnog, smatra Pellizer, gotovo da i ne postoji i „to je već dokazano u cijelom svijetu.“

Na pitanje kakvim podacima raspolažu o tome koja je zemlja najnaprednija u zaštiti osoba koje su svakodnevno u virtualnom svijetu, odgovorila je da ne postoji neka zemlja koja je naprednija od druge u tom pogledu.

- Naravno tamo gdje zakonodavstvo bolje funkcionira i gdje je sustav povezan između organizacija koje se bave pitanjem nasilja nad ženama s policijom i tužiteljstvom, tu je stanje drugačije - kazala je Pellizzer.

Istaknula je da YouTube, Facebook, Google itd. imaju moć na internetu raspolagati našim podacima, a da „mi samo gostujemo kod njih.“

- Svi naši podaci su njihovi i oni s njima mogu raditi šta hoće. Problem je što internet nema ograničenja i što nemamo koga pitati za zaštitu ako problem iskrsne - nglasila je Pellizzer.

Poručila je da treba zahtijevati od društvenih mreža da se doda stavka koja objašnjava „kako postupati u slučaju nasilja nad ženama.“

- Živimo u svijetu NSA (Agencija za nacionalnu sigurnost SAD) gdje svatko svakoga špijunira, pa zašto onda ne bismo koristili tu špijunažu da zaštitimo ljude - smatra Pellizzer.

Kopirati
Drag cursor here to close