Hitne mjere

Peking će uložiti 2,7 milijardi dolara za čišćenje zraka

Sci-Tech / Flash | 19. 01. 2017. u 14:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peking će uložiti 2,7 milijardi dolara u borbu protiv zagađenja zraka u kineskoj prijestonici u ovoj godini, javili su u čertvrtak državni mediji.

Dio novca bit će iskorišten za zatvaranje ili osavremenjivanje tvornica zagađivača, zamjenu korištenja uglja čistom energijom u predgrađima Pekinga i izbacivanje iz prometa 300.000 starih vozila koje zagađuju zrak, javila je državna novinska agencija Xinhua, citrajući vršitelja dužnosti gradonačelnika, Cai Qija.

Vlasti su nestrpljive da uvedu vidljiva poboljšanja lošeg kineskog zraka, posebno u prijestonici i u okolnim regijama. Peking je imao posebno loše epizode zagađenja zraka u proteklih nekoliko tjedana, dovodeći do privremenog zatvaranja nekih tvornica i prislnog ostanka u domovima školske djece.

Kina je uložila velike napore na smanjenju svoje ovisnosti o uglju i proizvela je više struje iz čišćih izvora obnovljive energije. U direktivama koje je objavila u ovom tjednu Nacionalna energetska adinistracija naređen je prekid rada stotinjak planiranih termoelektrana širom zemlje i izgradnja nekih koja je već započela.

U srijedu su vlasti lansirale odred ekološke policije koji ima zadatak da iskorijeni ilegalno sagorijevanje u Pekingu, prenosi AP.

Podsjetimo, glavni grad Kine, Peking, i u 2017. godinu ušao je kao najzagađeniji grad na svijetu čije su vlasti danas naredile otkazivanje na stotine letova i zatvaranje autoputeva.

Kopirati
Drag cursor here to close