Angažman 250 uposlenika

Papina posjeta: BHRT priprema 13 sati ''živog'' programa

Kultura / Vjera | 27. 05. 2015. u 06:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radio-televizija BiH (BHRT), generalni medijski pokrovitelj, priprema ekskluzivni, multimedijalni, cjelodnevni program povodom dolaska Pape u Sarajevo, objavljeno je iz te medijske kuće.

BHRT na realizaciji projekta posjete pape Franje BiH i Sarajevu, na terenu i unutar RTV doma, angažirat će 250 uposlenika.

U subotu, 6. lipnja, BHRT će producirati, u visokoj rezoluciji, više od 13 sati živog multimedijalnog programa (BHT1, BH radio1 i portal bhrt.ba). Istovremeno će biti prijenosi sa lokacija službene posjete Pape i iz studija BHRT-a u RTV domu.

''Pokrivat ćemo svaki korak pastoralnog pohoda Svetog Oca. Sa osam kamera, dodatnom ekskluzivno BHRT kamerom u Papinom automobilu, snimkom iz helikoptera, pratimo kompletnu mapu puta kojom će se Papa kretati'', navodi se u priopćenju BHRT-a.

Također ističu da će biti emitirani prijenosi uživo, u punoj HD rezoluciji, sa sedam lokacija posjete Svetog Oca. Radi se o lokacijama i događajima koji uključuju Međunarodni aerodrom Sarajevo-službeni doček pape Franje; Ceremoniju dobrodošlice - Predsjedništvo BiH; Svetu misu - stadion Koševo; Sarajevska katedrala - susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima; Nadbiskupijski centar - susret s mladima; Franjevački međunarodni centar- ekumenski i međureligijski susret; Press-centar Zetra i Bogoslovija - link kamere i HD produkciona režija u RTV domu, te glavnu režiju kompletne manifestacije.

BHRT će, kako se navodi, osigurati tv-prijenos u punom HD kvalitetu, sa šest reportažnih kola, 40 fiksnih kamera i 20-tak mobilnih ENG ekipa koje će dopunjavati programski sadržaj aktualnim kadrovima atmosfere sa terena.

Za prijenos signala BHRT će koristiti komunikacijske platforme od mobilnih linkova, preko prijenosa fiber-optičkom mrežom, zatim upotrebom 3G GSM mreže i standardne satelitske razmjenske mreže.

''Prijenos će biti organiziran i ponuđen svim gledateljima, kako na zemaljskoj predajničkoj mreži i kablovskim mrežama unutar Bosne i Hercegovine, tako i na EBU razmjenskoj mreži za sve članice ove organizacije, te na satelitu za sve zainteresirane strane TV kuće koje žele preuzeti proizvedeni signal navodi se u priopćenju.

Kako se dalje navodi, BHRT signal ustupa drugim medijskim kućama besplatno, bez markice BHRT-a sa IT tonom i komentatorom. BHRT traži od svih kabl-operatera u BiH da u svojim paketima daju besplatan signal HD rezolucije građanima BiH na dan posjete pape Franje.

Radio-televizija BiH, dva puta do sada, 1997. i 2003. godine, izuzetno profesionalno je realizirala medijsko pokroviteljstvo službenih posjeta Svetog Oca Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close