Retrovizori, ključevi....

Ovo su stvari od kojih ćemo se uskoro oprostiti

Sci-Tech / Flash | 23. 07. 2016. u 13:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Videorekorderi nestaju s tržišta, no se samo oni. U nastavku je pregled drugih stvari od kojih ćemo se uskoro morati oprostiti.

Telegram donosi 15 drugih stvari od kojih ćemo se oprostiti u bliskoj budućnosti.

1. Retrovizori

Automobilska industrija razvija se nezaustavljivo, a s novim tehnologijama koje polako postaju dio standardne opreme mogli bi uskoro nestati i neki prilično prepoznatljivi dijelovi automobila kao što je to, primjerice, retrovizor. Svi veći proizvođači već su ih, naime, polako počeli mijenjati sa sofisticiranim video nadzorom automobila i njegove okolice.

2. Plastične kreditne kartice

Činjenica je da gotovina izumire. Cijeli zapadni svijet odavno je prešao na kartično plaćanje. No, čini se da je svijet otišao korak dalje pa bi tako uskoro umjesto karticama svi svoje račune mogli početi plaćati pomoću mobilnih uređaja.

3. Kablovi

Idu li vam metri i metri kablova koji leže posvuda po podu na živce, onda je ovo dobra vijest za vas. I oni bi, naime, uskoro trebali izaći iz uporabe, a  uređaji će se spajati pomoću novih tehnologija kao što su Bluetooth, NFC – ili komunikacija novog polja.

4. Daljinski upravljači

Daljinski upravljač bio je desetljećima sastavni dio naših domova, no prilično je izgledno kako generacije koje dolaze za daljinske upravljače neće znati ukoliko ne odu u neki muzej. U skoroj budućnosti televizorima, i sličnim uređajima će se upravljati glasom.

5. Ključevi

Većina osoba u torbi obično vuče bunt ključeva. No, i tome bi uskoro trebao doći kraj s obzirom na to da klasični ključevi 'izumiru'. I njih će zamijeniti nove tehnologije pa bi svoje aute, stanove i bicikle uskoro trebali otključavati pomoću mobilnih uređaja.

6. Radnici u fast foodovima

Mnogi studenti svoj mjesečni proračun malo podebljavaju honorarnim poslovima u velikim fast food lancima. Tužna vijest je da će radnike koji ''okreću pljeskavice'' uskoro zamijeniti strojevi.

7. Kvačilo

Na tržište svake godine dolazi sve više automatika, a to znači da bi iz uporabe uskoro moglo nestati kvačilo, odnosno kuplung, kako neki to zovu.

8. Udžbenici

Klasični udžbenici iz kakvih seuči za ispite također će u bliskoj budućnosti postati stvar prošlosti. Zamijenit će ih digitalni formati kao što su tableti i njima slični uređaji.

9. Dial-up internet

Ne znamo sjećate li se još uvijek onog zvuka koji je krajem 90-ih pištao iz ranučana kada ste se spajali na internet, ali nekim ljudima on je još uvijek, začudo, prilično poznat.

No, i njima sat otkucava jer se kroz koju godinu više nitko na svijetu na internet neće spajati pomoću dial up interneta.

10. Plug

Svima koji su neko vrijeme boravili na selu, oranje zemlje je dobro poznato. Šteta što ga se mlađi naraštaji više neće sjećati, budući da se poljoprivreda toliko razvila da je 'old school' oranje postalo prilično de mode.

11. Klasične žarulje

Klasične žarulje više nisu dostupne na brojnim tržištima EU, ali sigurno priličan broj kućanstava još uvijek ima 'ozbiljne zalihe' ovih neštednih žarulja, koje će uskoro u potpunosti nestati s tržišta.

12. Helij

Taj plemeniti plin će, s obzirom na zakon ponude i potražnje, do 2020. postati nedostupan za široku uporabu.

13. Whiskey

Ova će vijest pogoditi mnoge ljubitelje žestokih pića. Proizvođači whiskeya u narednim godinama najavljuju veliku nestašicu ovog mnogima omiljenog pića.

14. CD-ovi

Mnogi se zasigurno još sjećaju disketa, no čini se da i disketinom mlađem bratu CD-u prijeti ista sudbina i to mnogo prije nego što mislite. Postoje stručnjaci koji tvrde kako će CD-ovi iz široke uporabe izaći već iduće godine, piše Telegram.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close