Povećajte sigurnost

Ovako provjerite je li vam hakiran Gmail!

Sci-Tech / Flash | 01. 02. 2014. u 20:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednje vrijeme korisnici Googleovog i Yahooovog mail imali su velikih problema – Gmail je neko vrijeme bio nedostupan, korisnici su dobivali tisuće mailova od nepoznatih korisnika, a neke su poruke u Gmailu izbrisane ili označene kao spam, dok je Yahoo imao problema s hakerima koji su ukrali korisnička imena i lozinke.

Sigurnosni stručnjaci često upozoravaju korisnike na veliki oprez prilikom odabira lozinke za pristup njihovim e-mailovima, no veliki broj njih i dalje koristi lozinke poput '123456' ili 'password' i na taj način uvelike olakšavaju posao svima koji žele provaliti u njihovu e-poštu.

Na popularnom tehnološkom blogu BGR.com kažu da je, zbog svoje popularnosti i velikog broja korisnika, hakerima naročito zanimljiv Gmail te je Googleov mail servis često na njihovom udaru.

Iz samog Googlea upozoravaju kako su danas krađe lozinki puno lakše i jednostavnije nego što to misli većina korisnika te su izdvojili nekoliko načina na koji se hakeri mogu dokopati tih lozinki – ako se iste lozinke koriste na više web lokacija, prilikom preuzimanja softvera s interneta i klikanjem na poveznice u e-porukama.

S obzirom na brojne potencijalne probleme s hakerima, Google je korisnicima omogućio jednostavan način na koji mogu provjeriti je li netko bez njihovog znanja pristupio njihovom Gmail računu.

Potrebno je otići na dno stranice, gdje se s desne strane nalazi opcija 'Zadnja aktivnost na računu' pored koje se nalazi vremenska oznaka kada je netko zadnji put pristupio računu te treba kliknuti na 'Detalji' – otvorit će se novi prozor s informacijama o svakom pristupu Gmailu (putem internetskog preglednika, POP klijenta, mobilnog uređaja, neke aplikacije i slično) te podaci o IP adresi, vremenu i datumu pristupa.

Putem ovih informacija moći ćete zaključiti je li netko bez vašeg znanja pristupio mailu – npr. ako se uvijek spajate putim istog računala, vaša IP adresa bi trebala biti ista ili započinjati s ista dva skupa brojeva pa ako su ovdje prikazane neke sumnjive IP adrese, lokacije na kojima niste bili ili internetskih preglednici koje ne koristite, odmah promijenite lozinku jer su ovo znakovi da je netko pristupio vašem Gmailu.

Više informacija o provjeri zadnjih aktivnosti na računu pogledajte ovdje, dok na stranici o sigurnosnim postavkama podesite opcije koje će povećati sigurnost vašeg Gmaila i zaštititi vas od potencijalnih hakerskih napada.

Ovdje možete aktivirati opcije potvrde lozinke u dva koraka pri čemu je, osim lozinke za pristup Gmailu, potrebno unijeti i poseban kod koji Google šalje na mobilni telefon – na ovaj način, ako se hakeri domognu same lozinke, neće moći pristupiti mailu jer neće imati navedeni kod.

Također, tu možete vidjeti i koje aplikacije i web lokacije imaju dozvolu za pristup vašem računu te podesiti opcije oporavka i upozorenja, odnosno moguće je aktivirati opcije kako bi vas Google putem maila (Gmaila i adrese za oporavak) ili telefona obavijestio o svim sumnjivim aktivnostima vezanim uz vaš račun.

Kopirati
Drag cursor here to close