rekonstrukcija

Ovako je izgledao 'Ratnik Griffona'

Sci-Tech / Flash | 28. 10. 2016. u 11:25 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su rekonstruirali lice "Ratnika Griffona", koji je bio dio elitne grupe koja se borila prije oko 3.500 godina. Ostaci ratnika pronađeni su prošle godine, a tim je rekonstruirao lice sloj po sloj prema uzoru prosječnog grčkog muškarca starosti između 25 i 35 godina.

Ostaci muškarca iz brončanog doba pronađeni su u grobnici zajedno sa puno različitih predmeta, koji će dati uvid u porijeklo grčke civilizacije. Znanstvenici su metodom markiranja uspjeli odrediti debljinu kože i tkiva preko lubanje. Vjeruje se da je imao dugu crnu kosu, četvrtastu vilicu i snažnu bradu, piše "Daily mail".

Facijalne linije, kao što su oči i usta, određene su uz pomoć linija lubanje, dok su boja kože i kose utvrđeni su na osnovu umjetničkih predmeta iz Mikenske i Minojske civilizacije.

"Ratnik Griffon" otkriven je prošle godine u grobnici pored mikenske palače kralja Nestora.
Grobnica je pronađena tijekom iskopavanja u blizini Pila, antičkog grada na jugozapadnoj obali Grčke. Utvrđeno je da je muškarac u vrijeme smrti oko 1.500 godine prije nove ere bio star između 30 i 35 godina.

Pored ostataka tijela pronađeno je prstenje izrađeno od više slojeva zlata sa motivima karakterističnim za minojsku kulturu i umjetnost. Na jednom prstenu prikazan je bik u skoku, što je čest motiv ove civilizacije.

Osim prstenja, u grobnici ratnika pronađeno je više od 2.000 predmeta na tijelu i oko njega, uključujući srebrne pehare, zlatne ogrlice, poludrago kamenje, češljeve od slonovače, kao i mač složene izrade.Pilos, tada veliki administrativni centar, uništen je u požaru oko 1180. godine prije nove ere, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close