Napredak u Medicini

Otrov iz žaoke ose mogući lijek za karcinom

Sci-Tech / Flash | 02. 09. 2015. u 10:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovije medicinsko istraživanje pokazalo je kako bi se otrov brazilske ose mogao koristiti kao moćan sastojak protiv bolesti karcionoma. Biofizičari su istražili koliko je otrova spomenute ose dovoljno da ubije stanice raka, a istovremeno sačuva normalne stanice u ljudskom organizmu, javlja agencija Anadolija.

Prethodno su istraživanja vršena na miševima također, pokazala kako je određena količina brazilske ose dovoljna za uništenje stanica tumora. Prema navodima BBC-a, znanstvenici sa brazilskog medicinskog sveučilišta vjeruju kako bi se metoda liječenja otrovom iz osinje žaoke mogla početi primjenjivati u skorije vrijeme nakon dodatnog istraživanja.

Kako se navodi, brazilska osa zahtijeva poseban tretman jer je poznata po svojoj opasnosti, ali i agresivnosti. Također, specifična vrsta ose je endemska vrsta koja se može pronaći uglavnom na jugoistoku Brazila. Otrov koji sadrži nazvan je MP1, a nakon napada na žrtvu, umrtvljuje dio kože ili mesa.

Rezultati istraživanja koji su objavljeni u časopisu "Biophysical Journal" pokazali su kako MP1 na tumorskim stanicama otvara kanaliće kroz koje se gube molekule ćelija raka.

Znanstvenici vjeruju kako ova metoda može biti revolucionarna ukoliko se kombinira sa drugim medicinskim preparatima koje također suzbijaju stanice karcinoma.

Kopirati
Drag cursor here to close