Veliki spremnik vode

Otkriveno vodeno blago pod sušom pogođenom Kalifornijom

Sci-Tech / Flash | 28. 06. 2016. u 07:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goleme rezerve vode, tri puta veće nego što se mislilo, otkrili su geolozi duboko pod isušenom kalifornijskom zemljom.

"Rijetko se događa da nađete tako velike spremnike vode, no mi smo uspjeli. Ima je puno više nego što smo očekivali", rekao je Robert Jackson sa sveučilišta Stanford.

Kalifornija je zbog nedostatka vode već dvije godine u izvanrednom stanju i šest godina zaredom pogađaju je neviđene suše. Šumski požari progutali su više od 80 četvornih kilometara na jugu te američke savezne države, prisilivši na evakuaciju stotine ljudi, javlja Hina.

Znanstvenici su, koristeći se podacima iz više od 35.000 naftnih i plinskih bušotina u osam kalifornijskih okruga, izračunali da se pod Središnjom dolinom nalazi gotovo 2.700 prostornih kilometara podzemnih voda.

To je tri puta više od ranijih procjena, piše u studiji.

Ipak, bit će problematično i skupo pristupiti vodi koja se nalazi na dubini do 914 metara, a stručnjaci su zabrinuti i za njezinu čistoću.

Ako je preslana, trebat će je preraditi prije nego što se počne upotrebljavati u poljoprivredi, a na najmanje 30 posto mjesta na kojima su otkrivene vodene rezerve buše se nafta i plin.

"Tu bi vodu mogli koristiti desetljećima i stoga je definitivno trebamo zaštititi", istaknula je suautorica studije Mary Kang.

Kopirati
Drag cursor here to close