Istraživanje

Otkriveno kako i kada je nastao Mjesec

Sci-Tech / Flash | 06. 06. 2014. u 16:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stijene s Mjeseca koje je prije više od 40 godina dopremio Apollo sadrže dokaze da je drugi planet veličine Marsa udario u mladu Zemlju i stvorio Mjesec, pokazuje novo istraživanje.

Njemački znanstvenici koristeći novu tehniku kažu da su utvrdili diskretnu razliku kemijskog sastava stijena sa Zemlje i stijena s Mjeseca.

Znanstvenici smatraju da je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdio taj dugo nedostajući dio dokaza da je materijal s drugog nebeskog tijela osim Zemlje pridonio stvaranju Mjeseca prije nekih 4,5 milijarda godina.

Znanstvenici vjeruju da je Mjesec stvoren od oblaka krhotina koje su odletjele u svemir nakon što je nebesko tijelo veličine Marsa nazvano Theia udarilo u mladu Zemlju.

Različiti planeti u Sunčevu sustavu nešto se razlikuju u kemijskom sastavu. Stoga znanstvenici vjeruju da bi stijene s Mjeseca mogle sadržavati tragove tijela koje je udarilo u Zemlju, navodi Hina.

Sve do sada dokazi su bili neuhvatljivi.

"Mi smo razvili tehniku koja jamči odlično razlučivanje izotopa kisika iz plinovitih tragova" kaže Daniel Herwartz sa sveučilišta Koeln u Njemačkoj.

"Razlike su male i teško ih je uočiti, no tu su", dodao je voditelj istraživanja Herwartz čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science.

Rezultati pokazuju da je sastav Mjeseca 50 posto Theia i 50 posto Zemlja, kažu znanstvenici iako je potrebno još rada da bi se potvrdila procjena.

Tim je analizirao stijene koje su astronauti NASE donijeli s misija Apollo 11, Apollo 12 i Apollo 16 koje su se dogodile 1969. i 1972.

"Taj je rad prvi u kojem se tvrdi da je uočena razlika u izotopima kisika", kaže znanstvenica Robin Canup s istraživačkog instituta Southwest u Boulderu u Coloradu koja nije bila uključena u istraživanje.

"Uočena razlika između Zemlje i Mjeseca vrlo je mala, toliko mala da mislim da će se voditi rasprava je li ona stvarna ili rezultat interpretacije podataka", dodala je.

U međuvremenu drugi timovi znanstvenika proučavali su titanij, silicij, krom, volfram i druge kemijske elemente, no dosad uzorci s Mjeseca ne pokazuju druge uočljive razlike u odnosu na uzroke stijena sa Zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close