Misterija

Otkrivena jedna od tajni kukurikanja

Sci-Tech / Flash | 24. 07. 2015. u 09:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pijetlovi kukuriču po redu starješinstva - glavni pijevac se prvi oglašava u zoru, dok mladi pjetlići strpljivo čekaju svoj red, ističu japanski znanstvenici koji su uspjeli dokučiti ovu dugo čuvanu tajnu u kokošjem carstvu.

Sve nas je barem jednom u cik zore probudilo prodorno "kukuriku" za kojim je uslijedilo još nekoliko sličnih, zapovjednih poziva na ustajanje.

Ali, kako pijetlovi odlučuju tko će prvi među njima kukuriknuti dosad je bila misterija kako za ranoranioce, tako i za znanstvenike, piše Tanjug.

Tijekom istraživanja, obavljena je serija eksperimenata s pticama u kavezima koja je pokazala da postoji "dobro ustaljeni redoslijed prema starješinstvu".

"Glavni pijetao uvijek kukurikne prvi, a zatim se, u ovisno o mjestu na društvenoj ljestvici, oglašavaju redom svi ostali", ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports.

"Kada bi šef parade bio fizički uklonjen iz grupe, njegovo mjesto bi odmah zauzeo drugi po činu", navode japanski stručnjaci.

Vjeruje se da pijetlovi kukuriču kako bi obilježili svoju teritoriju, "blagovremeno" upozoravajući eventualne suparnike.

Kokoši su vrlo društvene životinje, među kojima postoji stroga hijerarhija. Već prilikom prvog susreta, pijetlovi uspostavljaju "red" i to na starinski način - tučnjavom.

Najjači pijevci tako imaju prvenstvo u pristupu hrani, damama i izboru mjesta u kokošinjcu.

Prethodnim istraživanjem je ustanovljeno da tajming kukurikanja kontrolira unutarnji biološki, odnosno cirkadijski sat kog posjeduje ne samo glavni pijevac već i njegove mlađe kolege, samo što su oni, iz "društvenih obzira", prinuđeni da suzbiju svoj prirodni ritam i čekaju na red.

Kopirati
Drag cursor here to close